Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Toplantısı: Ekonomik Durum ve Gelecek Vizyonu

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın düzenlediği toplantıda, mevcut ekonomik durum analiz edilerek geleceğe yönelik vizyonlar ve stratejiler tartışılacak. Ekonomi politikaları ve enerji sektörü üzerindeki etkileri ele alınacak.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Toplantısı: Ekonomik Durum ve Gelecek Vizyonu

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Toplantısı

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bakanlık Müsteşarı Tuğşad Tülbentçi ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, Bakan Amcaoğlu, komite üyelerine bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında kapsamlı bilgiler sundu.

Bakan Amcaoğlu’nun Açıklamaları

Bakan Amcaoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın en düşük bütçeye sahip bakanlık olduğunu vurguladı.

Dijitalleşmeye verdikleri öneme dikkat çeken Amcaoğlu, kurumsal anlamda daha görünür olabilmek için çeşitli adımlar attıklarını belirtti.

Akaryakıt sektöründe otomasyona geçiş yaptıklarını anımsatarak, “380 bin dolarlık bir finansmanla aylık 33 milyon dolar, yıllık yaklaşık 500 milyon dolara denk gelen bir hacmi kontrol edebildiğimizi gördük.

Niyetimiz, üretim tarafını da çok küçük yatırımla kontrol edebilmek” dedi.

Etiket fiyatlarının elektronik ortamda izlenebilmesi için gereken elektronik etiket sisteminin oluşturulması konusunda çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti.

Teknolojik Denetim ve Rekabet Kurulu İşbirliği

İthalattaki KDV ile ülkede tahsil edilen KDV rakamlarına dikkat çeken Amcaoğlu, bu rakamların memnun edici olmadığını belirtti. “Pandemide yüzde 50’nin altına düşmeyen içerdeki KDV oranının yüzde 30’lara inmesinin nedeni, denetimlerin manuel yapılmasıdır.

Teknolojiyi kullanamazsak başarılı olamayacağımızı net bir şekilde görüyoruz.” dedi.

Ayrıca, Rekabet Kurulu’nun faaliyetlerine de değinen Amcaoğlu, pazartesi günü Türk Rekabet Kurulu ile iş birliği protokolü imzalayacağını duyurdu.

Serbest Liman’da mevzuat değişikliği ile işletmelerin kayıt altına alındığını da sözlerine ekledi.

CTP Milletvekilleri ve Ekonomik Öneriler

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, ülke ekonomisinin geliştirilmesi adına birçok somut öneriyi Meclis Genel Kurulu’nda paylaştığını hatırlatarak, bu önerileri komitede de gündeme getirmek istediğini söyledi.

BU HABER SENİN İÇİN  Girne Belediyesi'nden Proje Gelişmeleri ve Merkez İdare Alacakları

Uluçay, pandemi sonrası artan turist hareketlerinin sınır kapılarından KKTC’ye geçişlerdeki olumlu etkilerine dikkat çekerek, “Daha fazla sınır kapısı açılmalı” talebinde bulundu. “2023’de ekonomi çarkları yoğun bir şekilde döndü.

Bu durum, resmi verilere de yansıdı.” diyen Uluçay, geçiş noktalarının artırılması ile daha fazla gelir elde edilebileceğini ifade etti.

Kara sınır kapılarının sayısının artırılmasının ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını ve bunun ekonomiye olumlu yansıyacağını belirten Uluçay, 2025 yılında açılması muhtemel geçiş noktaları için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. “Üstümüze düşen kısımları süratle yerine getirmeliyiz.” diyerek bu adımın KKTC ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Fikri Toros: Yüksek Enflasyonun Etkileri

CTP milletvekili Fikri Toros, KKTC’nin ekonomik krizlerle mücadele ettiğini, yüksek enflasyonun günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ve yozlaşmayı körüklediğini dile getirdi.

Toros, yükseköğrenimde talep daralmasının da ekonomiyi olumsuz etkilediğini, tarım, sanayi, ticaret, sağlık ve eğitim gibi mikro alanlardaki yapısal sorunların derinleştiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kırılganlığına dikkat çeken Toros, krizin etkisini hafifletecek kaynak ve enstrümanlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Toros, mevcut siyasi koşullarda Kuzey Kıbrıs ekonomisinin küresel gelişmelerden ziyade Türk Lirası’ndaki ve Türkiye ekonomisindeki değişimlerden daha fazla etkilendiğini ifade etti. “Ekonomik yapımızı dış şoklara karşı güçlü kılacak, reel ekonomiyi büyütecek, insanlara iş ve yatırım yapma imkanı tanıyacak tedbirleri ve bu tedbirleri güçlendirecek yapısal reformları bir gün dahi gecikmeden yürürlüğe koymalısınız.” dedi.

Ürün Solyalı ve Bütçe Eleştirileri

CTP milletvekili Ürün Solyalı, “Ekonomi Bakanlığı’nın bütçesi Din İşleri Dairesi’nin bütçesinin yarısı kadardır… Ekonomi Allah’a havale.” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Yayımlanan raporlara atıfta bulunan Solyalı, önümüzdeki yılların istikrarsızlık ve ağır türbülanslara gebe olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye ihracatta düşüş ve Türkiye’den ithalatta yükseliş olduğunu belirten Solyalı, “Üretimden koptuğumuzu gösteren bir tabloyla karşı karşıyayız.” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  Serdaroğlu'ndan Ekonomik Örgütler Platformu'na Sert Eleştiriler

Mala ve paraya dair suçların bu dönemde arttığını da kaydeden Solyalı, Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili imzalanan protokolün Meclis’e gelip gelmeyeceğini sordu.

Armağan Candan’dan Dar Gelirli Çıkışı

CTP Milletvekili Armağan Candan, tuvalet kağıdı, sıvı bulaşık ilacı gibi bazı yerli ürünlerle patates ve domatesi komitedeki masasına koyarak dikkat çekici bir konuşma yaptı.

Sanayicilerin geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği eylemin önemine vurgu yapan Candan, “Bu memleketin en zenginleri çocukları göç etmesin diye sokağa çıktığını söylüyor, varın siz dar gelirlileri düşünün.” dedi.

Orantısız fiyatlarla ilgili ne yapılacağını, yerli üreticilerin ve yerli üretimin alım gücünün nasıl korunacağını soran Candan, UBP kurultayı ve Meclis Başkanlığı seçimi nedeniyle çok zaman kaybedildiğini belirtti.

Okullarda öğretmen eksikliği olduğunu, derslerin boş geçtiğini dile getiren Candan, Hal Yasası’nın geçirilmesine rağmen uygulama noktasında ne olduğunu sordu.

Ayrıca, Ürün Güvenliği Yasası konusunda ne yapıldığı ile ilgili bilgi istedi.

Amcaoğlu’ndan Laboratuvar Müjdesi

Bakan Olgun Amcaoğlu, soruları yanıtladığı konuşmasında Ürün Güvenliği Laboratuvarı’nın hayata geçeceğini müjdeledi.

Sıla Usar İncirli’nin Çevre Uyarısı

CTP milletvekili Sıla Usar İncirli, organize sanayi bölgelerindeki sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Lefkoşa ve Gazimağusa’nın sanayi bölgelerinin kirli olduğunu, yolların işgal edildiğini, bir yangın veya sel durumunda buralara ulaşmanın zor olduğunu belirtti.

Alayköy’deki sanayi bölgesinde tam bir çevre felaketi yaşandığını ifade eden İncirli, kirli ve temiz sanayinin birbirine karışmasının sağlık açısından büyük riskler taşıdığını vurguladı.

Sanayi Bölgeleri İçin Yeni Projeler

Bakan Olgun Amcaoğlu, İncirli’ye yanıt verdiği konuşmasında organize sanayi bölgeleri için 2025 yılında Ankara merkezli projelerin olacağını duyurdu.

Ayrıca, organize sanayi bölgesi için oluşturulan komisyona yeni kiralamalar için yetki verildiğini de belirtti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ