Engelli Hakları Çalıştay Raporu Lansmanı Gerçekleşti

Engelli haklarının güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayın raporu, önemli bulgular ve önerilerle birlikte tanıtıldı. Bu rapor, engelli bireylerin haklarının korunması ve geliştirilmesi için atılan adımları ortaya koyuyor.

Engelli Hakları Çalıştay Raporu Lansmanı Gerçekleşti

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen Lansman etkinliğine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serin, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, lansmanın gerçekleşmesine katkı sağlayan paydaşlar ve davetliler katıldı.

Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof.

Dr.

Zehra Altınay, Engelli Hakları Çalıştayı Ulusal Eylem Planı raporunu sundu.

Etkinlik, anı fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Tatar: Engellilerin Mücadelesi Önemli

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte yaptığı konuşmada, engellilerin yaşadığı zorluklara rağmen bu engelleri aşmak için verilen mücadelenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Sadece engelliler gününde değil, her gün bu sorunların çözümü için çalışılması gerektiğine dikkat çeken Tatar, hükümetlerin bu konulara her daim hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda varlığını sürdürebilmek için birçok engeli aştığını belirten Tatar, Kıbrıs Türkü’nün verdiği mücadele sırasında yaşadığı acıları da aktardı.

Sibel Tatar: Duyarlılık ve Farkındalık Önemli

Engelli Hakları Çalıştay Raporu Lansmanı’nda yer alan Sibel Tatar, katılımcılara teşekkür ederek, “Öncelikle ülkemiz ve burada yaşayan engelli bireyler ile aileleri için son derece önemli olan bu konuya duyarlılık gösterdiğiniz için başta basın mensupları olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nün bir farkındalık günü olduğuna inandığını belirten Sibel Tatar, engelli kadınlar ve anneleriyle yapılan görüşmelerde onların sorunlarını dinlediklerini kaydetti.

Sibel Tatar, eylem planında en önemli konunun “ötekileştirme” olduğunu belirterek, engelli çocukların özellikle okullarda dışlandığını vurguladı ve yaşanan bir olayı örnek olarak anlattı.

Diğer önemli bir mesele ise “erişebilirlik ve sürdürülebilirlik” olduğunu ifade eden Tatar, engelli bireylerin düşünülmeden yapılan binaların yol açtığı sıkıntılara dikkat çekti.

BU HABER SENİN İÇİN  Hasan Tosunoğlu'nun Demokrat Parti'den İstifası ve Açıklamaları

Yasal mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini de belirten Tatar, engelli bireylerin aldığı nakdi yardımların ve bakım koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Anne veya babasını kaybeden yardıma muhtaç bireylerin, bu kayıplar sonrası maaşlarının devam etmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, Yaşam Evi’nin yatılı kısmının da bir an önce hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Sibel Tatar, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu çatı altında Engelliler Komitesi ile bu sosyal problemi sadece bugün değil, her zaman düşünüyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Bu vesileyle ulusal eylem planının hazırlanmasına katkı koyan Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Danışmanı Aydan Başkurt’a, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz’e, raporun editörü Doç.

Dr.

Süheyla Üçışık Erbilen’e, çalıştay koordinatörleri Profesör Dr.

Gökmen Dağlı, Profesör Dr.

Fahriye Altınay ve Prof.

Dr.

Zehra Altınay’a teşekkür ediyorum.”

Dinçyürek: Eylem Planlarının Hayata Geçirilmesi Önemli

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, konuşmasında, ülkede birçok konuda çalıştay yapıldığını ancak bu çalıştaylardan çıkan sonuçların eylem planlarıyla hayata geçirilmesinin esas olduğunu belirtti.

Yapılan çalıştayda hazırlanan eylem planının çok anlamlı olduğunu ifade eden Dinçyürek, Sibel Tatar liderliğinde yapılan bu çalışmanın “ben olmaktan çıkıp biz olmaya” dönüştüğünü kaydetti.

Anavatan Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu dile getiren Dinçyürek, doğru projelere ve ihtiyaçlara Türkiye’nin olumlu karşılık verdiğini vurguladı.

Zaman zaman bilgiye erişim, deneyim ve finansman konularında yaşanan eksikliklerde Türkiye’yi yanlarında bulmanın önemine değinen Dinçyürek, bu ve benzeri projelerin toplum için ne denli önemli olduğunu belirtti ve çalıştaya katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Gardiyanoğlu: Engelsiz Yaşam Evi’nin Yatılı Bölümü 2025’te Açılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, konuşmasına “Hayat bir vesiledir” sözleriyle başladı.

Bakanlık görevine çalışma hayatından geldiğini ve sosyal hizmetler alanında çok bilgili olmadığını ifade eden Gardiyanoğlu, Bakanlık süresince yaptıkları projeleri ve çözülen sorunları anlattı.

BU HABER SENİN İÇİN  2024-YKS sonuçları açıklandı

Engelli çocukları olan ailelerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Gardiyanoğlu, özellikle ailelerin vefatından sonra engelli çocukların durumu ile ilgili kaygılara son vermek amacıyla Engelsiz Yaşam Evi’nin 2025 yılında yatılı bölümünün açılacağının müjdesini verdi. 25 yıldır değişmeyen Sosyal Hizmetler Yasası çalışmalarının tamamlandığını ve Meclis’e gönderildiğini belirten Gardiyanoğlu, sosyal hizmetler alanındaki tüm tüzüklerin de tamamlanarak Bakanlar Kurulu’na iletildiğini ifade etti. “Önemli olan tesisi açmak değil, idaresini yaptırmaktır.

Bu da yasalarla olur.” diyen Gardiyanoğlu, yaşlılığın da bir engel olduğu bilinciyle çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Gardiyanoğlu, göreve başladığı günden bu yana yapılan çalışmaları anlatarak, Güneşköy Rehabilitasyon Merkezi binasının tamamlandığını, Girne’de 18 yaş üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin de bitirildiğini, Gazimağusa İrfan Nadir Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan Down kafesinin açılışının yapılacağını ve Demirhan Engelsiz Rehabilitasyon Merkezi’nin tamiratının tamamlandığını kaydetti. 2025 yılında engelli bireylerin katkılarını artırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını ifade eden Gardiyanoğlu, ayrıca Yenierenköy bölgesinde 18 yaş üstü Rehabilitasyon ve Huzurevi Merkezi projesinin de tamamlanıp temellerinin atılacağını belirtti. ÖZEV’i ziyaret ettiğinde insanüstü çabayı gördüğünü aktaran Gardiyanoğlu, ÖZEV’in gerçek anlamda bir rehabilitasyon merkezi olma niteliğini taşıdığını vurguladı.

Gardiyanoğlu, çalıştayın gerçekleşmesine katkı koyan tüm paydaşları kutladı.

Akdeniz: Engelli Hakları İçin İrade Koyuyoruz

Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz, 15 Aralık 2020 tarihinde kurulan komitede engellilerin sorunlarının çözümü yönünde irade koymayı hedeflediklerini belirtti.

Engelli haklarını sivil toplum örgütleriyle bir araya getirerek çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Akdeniz, 16 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen çalıştayda dört ana başlıkta eylem planının oluşturulduğunu ifade etti. Ülkede istenildiğinde her şeyin yapılabileceğini dile getiren Akdeniz, nitelikli engellilerin topluma ve işgücüne dahil edildiğinde elde edilen başarıların gözlemlendiğini vurguladı.

Sibel Tatar’ın öncülüğünde atılan somut adımları aktaran Akdeniz, yapılan çalışmalarla sözden eyleme geçildiğini belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  Sadık Gardiyanoğlu'ndan Sosyal Hizmet Projeleri Açıklamaları

Taleplerine anında cevap verildiğini dile getiren Akdeniz, kamuda gerçekleştirilen çalışmalardan örnekler vererek, çalıştaya katkı koyan herkese teşekkür etti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ