Farkında olmadan izleniyorsunuz: Günlük uygulamalar hangi bilgilerinizi topluyor?

Şahsî dataların büyük ölçüde ihlal edilmesiyle sonuçlanan çok sayıda siber güvenlik saldırısı, zımnilik kaygılarına daha fazla odaklanılmasına neden oldu. Bu akınlara karşılık olarak Kaspersky, tanınan günlük uygulamaların kullanımıyla ilgili …

Farkında olmadan izleniyorsunuz: Günlük uygulamalar hangi bilgilerinizi topluyor?

Kişisel bilgilerin büyük ölçüde ihlal edilmesiyle sonuçlanan çok sayıda siber güvenlik saldırısı, saklılık tasalarına daha fazla odaklanılmasına neden oldu.

Bu ataklara cevap olarak Kaspersky, tanınan günlük uygulamaların kullanımıyla ilgili çoklukla ihmal edilen zımnilik ödünlerine dikkat çekiyor.

Bu uygulamalar ortasında toplumsal medya uygulamalarının yanı sıra e-ticaret uygulamaları, fitness ve sıhhat takibi uygulamaları üzere başka uygulamalar da yer alıyor.

Bu uygulamalar kolaylık sunarken, birebir vakitte büyük ölçüde ferdî bilgi toplayıp paylaşarak kullanıcıları istilacı profilleme ve potansiyel güvenlik risklerine maruz bırakıyor.

Kaspersky, sadece 2024 yılında dünya çapında kullanıcı davranışı datalarını toplayan 49 milyardan fazla web izleyici örneği tespit etti.

Yapay zeka odaklı bilgi takibi ve varsayıma dayalı analitiğin yükselişiyle birlikte, bu uygulamalarla bağlantılı zımnilik riskleri her zamankinden daha kıymetli hale geldi.

Mahremiyet düşkünleri: Datalarınızı toplayan uygulamalar

Farkında olmadan izleniyorsunuz: Günlük uygulamalar hangi bilgilerinizi topluyor?

Günlük olarak kullandığımız uygulamaların birçok, birden fazla vakit hiç düşünmeden, hassas bilgileri sessizce toplarlar.

En kaygı verici kategorilerden kimileri, bir kullanıcının pozisyonu, tarama alışkanlıkları ve hatta ses dataları hakkında daima data toplayan TikTok, Instagram ve Threads üzere toplumsal medya uygulamalarıdır.

Bu üzere toplumsal görüntü yahut fotoğraf uygulamaları, imajları ve gömülü meta dataları tahlil etmek üzere görüntü ve fotoğraflarınıza erişmek için yapay zeka kullanıyor olabilir.

Bu da potansiyel olarak coğrafik pozisyonunuzu ortaya çıkarabilir.

Alışveriş uygulamaları birebir vakitte satın alma geçmişi, pozisyon ve hatta fizikî mağazaların yakınında çevrimdışı bulunma ile ilgili bilgileri toplamak için de kullanılır.

Toplumsal medya uygulamalarına misal bir formda, perakendeciler hem çevrimiçi hem de çevrimdışı hareketlerimizi izleyerek müşteri alışkanlıkları ve davranışlarının detaylı bir profilini oluşturabilir.

Sağlık ve fitness uygulamaları, sıhhat ölçümleri ve üçüncü taraflarla paylaşılabilen günlük rutinler de dahil olmak üzere en mahrem şahsî verilerimizden kimilerini toplayarak bir kullanıcının canlı bir profilini oluşturmaya daha da katkıda bulunur.

BU HABER SENİN İÇİN  Google artık de oyun yapabilen yapay zekayı tanıttı!

Kaspersky Güvenlik ve Kapalılık Uzmanı Anna Larkina, şunları söylüyor:

“Teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir kesimi haline gelmişken, kullanıcıların potansiyel zımnilik ödünlerini göz önünde bulundurmadan parlak yeni uygulamalara ve aygıtlara kapılması kolaydır.

Birçok uygulama, kolaylık ve yapay zeka dayanaklı özelliklerle gözlerimizi kamaştırmak için tasarlanıyor.

Ancak bu yüzeyin altında, birden fazla kullanıcının farkında olmadığı acımasız data toplama süreçlerini gerçekleştiriyorlar.

Geleceğe baktığımızda, akıllı aygıtların ve yapay zeka takviyeli uygulamaların çoğalması, bilgilerimize kimin ve ne gayeyle eriştiğini ayırt etmeyi daha da zorlaştıracak.

Bunların kapalılığın artık varsayılan değil, lüks olduğu bir dünya yaratma riski var.

Kullanıcıların uygulamalara ferdî ömürlerine bir pencere açmadan evvel bir adım geri atmaları, müsaadeleri incelemeleri ve şeffaflık talep etmeleri kritik kıymet taşıyor.”

Kaspersky, Saklılığı Korumak için aşağıdaki beş adımı paylaşıyor:

  1. Uygulama müsaadelerini denetleyin: Her vakit gereksiz müsaadeleri devre dışı bırakmaya çalışın (örneğin gereksinim duymayan uygulamalar için pozisyon erişimi gibi).

    Heyetim sırasında müsaadeleri körü körüne kabul etmemeye ve çok görünenleri reddetmeye dikkat edin.

  2. Gizlilik odaklı araçlar kullanın: IP adresinizi maskelemek ve sanal pozisyonunuzu değiştirmek için VPN kullanın.

    Ayrıyeten, hassas süreçler için anonimleştirilmiş ödeme teknikleri ve saklılık odaklı tarayıcılar kullandığınızdan emin olun.

  3. Uygulamalardan takip etmemelerini isteyin: Aygıtınızda ve tek tek uygulamalarda “Do Not Track” ayarlarını aktifleştirin. İzlemeyi daha da sonlandırmak için “Do Not Track” fonksiyonuna sahip bir güvenlik tahlili kullanın.
  4. Herkese açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan kaçının: Herkese açık yahut düzmece açık Wi-Fi ağları datalarınızı açığa çıkarabilir.

    Bu nedenle mümkünse her vakit herkese açık hizmetleri kullanmaktan kaçının.

    Bağlanmanız gerekiyorsa bir VPN kullanın.

  5. Uygulama ayarlarını gözden geçirin: Uygulamalarınızda derinlemesine bir zımnilik kontrolü yapın, ayarları gerektiği üzere düzenleyin ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırın.

    Birden fazla akıllı telefon kullanıcısının yüklü düzinelerce uygulaması vardır, lakin beşerler günlük olarak sırf küçük bir kısmını kullanır.

Gizliliğinizi korumak için proaktif adımlar atarak, şahsî bilgilerinizden ödün vermeden teknolojinin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Mart 2025’in sonuna kadar okuyucular, VPN25 kodunu kullanarak Kaspersky VPN aboneliğinde %25 indirim kazanabiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ