François Bayrou’nun Ekonomi Açıklamaları ve Fransa’nın Bütçe Hedefleri
François Bayrou’nun ekonomi açıklamaları ve Fransa’nın bütçe hedefleri üzerine derinlemesine bir inceleme. Ekonomik stratejiler, mali denge ve geleceğe yönelik öngörüler hakkında bilgi edinmek için makalemizi okuyun.
François Bayrou’nun Ekonomi Açıklamaları
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 13 Aralık’ta yeni başbakan olarak atanan François Bayrou, Parlamento’nun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te önemli bir konuşma gerçekleştirdi.
Bayrou, ülke ekonomisinin büyümesiyle ilgili güncel tahminlerini paylaştı ve bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 1,1’den yüzde 0,9’a düşürüldüğünü açıkladı.
Bayrou, 2025 yılı itibarıyla kamu bütçe açığını, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5,4’üne indirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Ekonomik istikrarı sağlamak adına stratejik bir yaklaşım benimseyeceklerini vurgulayan Bayrou, Fransa’nın 2029 yılına kadar Avrupa Birliği’nin (AB) belirlediği yüzde 3’lük bütçe açığı hedefine ulaşma konusundaki kararlılığını dile getirdi.
Fransa’nın kamu borcunun bu kadar artmasında, geçmişte hükümette yer almış olan tüm siyasi partilerin payı olduğunu kaydeden Bayrou, “Fransa, şimdiye kadar hiç bu kadar borçlanmamıştı.
Bu borç, Damokles’in kılıcı gibidir” ifadelerini kullandı.
Kamu Bütçe Açığı AB Hedefinin İki Katı
Fransa hükümeti, kamu bütçe açığının 2024 yılında yüzde 6,1 seviyesinde olmasını bekliyor. Ülkede, 2024’te hedeflenen bütçe açığının, AB’nin belirlediği hedefin oldukça üzerinde olması dikkat çekiyor.
Fransa, bütçe açığı konusunda Avrupa yönetimi tarafından daha önce de uyarılmıştı.
Geçen yıl, bütçe konusundaki anlaşmazlık, Başbakan Michel Barnier’in 3 aylık merkez sağ hükümetini düşürmesine sebep olmuştu.
Bayrou’nun, 2025 bütçesini şubat ortasına kadar sunması bekleniyor.
Siyasi Kriz Ekonomiyi Tedirgin Ediyor
Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisine sahip Fransa’da yaşanan siyasi kriz, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.
Siyasi krizin derinleşmesi ve kamu maliyesinin yeniden yapılandırılması konusundaki belirsizlik, birçok şirketi tedirgin ediyor.
Yatırımcılar da bu belirsizlik nedeniyle Fransız varlıklarına karşı temkinli bir yaklaşım sergiliyor.
Siyasi kararsızlık, finansal piyasalara yansırken, devlet tahvillerine olan talebin düşmesi dikkat çekici bir durum olarak öne çıkıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 13 Aralık’ta Fransa’nın kredi notunu “Aa2″den “Aa3″e düşürdü.
Ayrıca, Fransa Merkez Bankası da 17 Aralık’ta ülke ekonomisi için büyüme tahminlerini iç siyasi kriz ve küresel ekonomideki artan belirsizlikler nedeniyle yüzde 1,2’den yüzde 0,9’a çekti.
Banka, artan siyasi huzursuzluk ve hükümet krizleri ile küresel ekonomideki belirsizliklerin, ülke ekonomisinin beklenenden daha yavaş büyümesine yol açacağını öngörmüş, 2026 için büyüme tahminini yüzde 1,5’ten yüzde 1,3’e indirmiştir.