Goldman Sachs’ın Küresel Ekonomik Tahminleri ve Analizleri

Goldman Sachs’ın küresel ekonomik tahminleri ve analizleri ile dünya ekonomisindeki trendleri, riskleri ve fırsatları keşfedin. Uzman yorumlarıyla geleceğe dair öngörüler ve stratejik önerilerle dolu bir içerik.

Goldman Sachs’ın Küresel Ekonomik Tahminleri ve Analizleri

Goldman Sachs’ın Küresel Ekonomik Tahminleri

Yatırım bankası Goldman Sachs, ABD, Euro bölgesi ve Çin’in ekonomik büyümelerinde farklılaşan yollar öngörüyor.

Banka, ABD’nin gelişmiş piyasa rakiplerinden daha iyi bir performans sergilemesini bekliyor.

Küresel GSYİH Büyümesi

Goldman Sachs, artan gerçek hanehalkı gelirleri ve gevşeyen mali koşulların etkisiyle 2025 yılında yıllık bazda %2,7 oranında sağlam bir küresel reel GSYİH büyümesi öngörüyor.

Raporda, faiz indirimlerinin büyüme üzerindeki rolü vurgulanarak, “ABD büyümesinin, önemli ölçüde daha güçlü üretkenlik artışı göz önüne alındığında, gelişmiş piyasalardaki rakiplerini geride bırakmaya devam etmesi muhtemel.” ifadesine yer veriliyor.

Ayrıca, çekirdek enflasyonun gelişmiş piyasalarda 2025 yılı sonuna kadar hedef seviyelere döneceği bekleniyor.

ABD Ekonomik Görünümü

Goldman Sachs, güçlü gelir büyümesi ve finansal gevşemeye atıfta bulunarak, 2025 yılında ABD GSYİH büyümesinin genel beklentinin üzerinde %2,4 olacağını öngörüyor. Çekirdek PCE enflasyonunun Aralık 2025’e kadar %2,4’e düşmesi beklenirken, işsizlik oranının yıl sonuna kadar %4’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Fed Politikası

Goldman Sachs, Federal Reserve’in 2025 yılında üç faiz indirimi uygulayacağını öngörüyor. İlk olarak Mart ayında 25 baz puanlık bir indirim yapılması, ardından Haziran ve Eylül aylarında ek indirimlerin geleceği tahmin ediliyor.

Bu indirimlerin, nihai faiz oranını %3,5-3,75 aralığına çekmesi bekleniyor.

Ayrıca, banka Fed’in bilanço daraltma işlemini Ocak ayında azaltmasını ve bunu 2025’in ikinci çeyreğine kadar tamamlamasını öngörüyor.

Euro Bölgesi Büyümesi

Goldman Sachs, yüksek enerji fiyatlarının ve Çin’den gelen rekabet baskısının Euro bölgesindeki üretim sektöründeki yapısal zorlukları artırdığını belirterek, Euro bölgesi için %0,8’lik genel beklenti altında bir GSYİH büyümesi öngörüyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Atlas Tersanesi'nin Desan Kaptanoğlu Tersanesi'ne Devri ve Geleceği

Mali sıkılaştırma ve ticaret politikası belirsizliklerinin büyümeyi olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

Ayrıca, enflasyonun yıl sonuna kadar %2’ye dönmesi ve hizmet enflasyonunda kademeli bir azalma yaşanması bekleniyor.

ECB Politika Görünümü

Avrupa Merkez Bankası’nın, ardışık 25 baz puanlık faiz indirimlerine devam etmesi ve politika faizini Temmuz 2025’e kadar %1,75 seviyesine çekmesi öngörülüyor.

Ancak Goldman Sachs, büyüme ve enflasyonun daha da zayıflaması durumunda “daha hızlı ve daha derin kesintilerin” gerekli olabileceği konusunda uyarıyor ve olası aşağı yönlü risklere dikkat çekiyor.

Çin’in Ekonomik Yavaşlaması

Goldman Sachs, Çin’de gerçek GSYİH büyümesinin 2025’te %4,5’e düşeceğini, bunun nedeninin ise politika gevşetme önlemlerinin zayıf iç tüketimi, emlak piyasası zorluklarını ve daha yüksek ABD tarifelerinin etkisini tam olarak dengeleyememesi olduğunu belirtiyor.

Banka, “Uzun vadede, kötüleşen demografi, çok yıllık borç azaltma eğilimi ve küresel tedarik zinciri risklerinin azaltılması gibi çeşitli yapısal zorluklar göz önüne alındığında, Çin’in büyüme görünümü konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz.” açıklamasını yapıyor.

ABD Politikası ve Jeopolitik Riskler

Son olarak, Goldman Sachs yatırımcılara, özellikle ABD’deki politika değişikliklerini ve jeopolitik gelişmeleri yakından izlemelerini tavsiye ediyor.

Başlıca riskler arasında:

  • Çin ile ticaret ilişkileri ve otomobillere uygulanan daha yüksek tarifeler,
  • Daha düşük göç oranları,
  • Vergi kesintileri ve düzenleyici geri çekilmeler bulunuyor.

Banka, vergi indirimlerinin büyümeyi artırabileceğini ancak “daha yüksek tarifelerden kaynaklanan düşüşün” bu kazanımları telafi edebileceği konusunda uyarıyor.

Ayrıca, Avrupa ve Çin’in daha büyük ekonomik darbelerle karşılaşabileceği ve Ortadoğu’daki durum, Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD-Çin ilişkilerinden kaynaklanan risklere dikkat çekiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ