Hakların Korunması İnisiyatifi’nden Londra’da Mülkiyet Hakları Üzerine Basın Toplantısı

Hakların Korunması İnisiyatifi, Londra’da mülkiyet hakları üzerine önemli bir basın toplantısı düzenliyor. Toplantıda, mülkiyet haklarının korunması ve geliştirilmesi için atılacak adımlar ele alınacak.

Hakların Korunması İnisiyatifi’nden Londra’da Mülkiyet Hakları Üzerine Basın Toplantısı

Hakların Korunması İnisiyatifi, Londra’da “Mülkiyet” Konulu Basın Toplantısı Düzenledi

Altı sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Hakların Korunması İnisiyatifi, Londra’da düzenlediği basın toplantısında Kıbrıslı Rumların Kuzey Kıbrıs’taki mülkiyet haklarına erişiminin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

Hakların Korunması İnisiyatifi, İngiltere’nin başkenti Londra’da uluslararası bir basın toplantısı gerçekleştirerek, Kuzey Kıbrıs’ta mülklerini terk eden Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarına erişim yollarının açık olduğunu ve bu hakların ihlal edilmesi nedeniyle yapılan tutuklamaların uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgusunu yaptı.

Basın toplantısına; Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Kıbrıs’taki mülkiyet sorunu ile ilgili hukuki çerçeveyi açıklayan basın metnini Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı okudu.

Basın açıklamasında, “Şimon Aykut adında 74 yaşındaki bir iş insanının haksız yere tutuklandığı ve dava süreci devam ederken uzun süre gözaltında tutulduğu bir olay, yalnızca insan haklarını ihlal etmekle kalmamakta; aynı zamanda Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu artırmakta ve Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin haklarının korunmasında Taşınmaz Mal Komitesi’nin etkinliğini tehlikeye atmaktadır” şeklinde ifadeler yer aldı.

Ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ta kurulan Taşınmaz Mal Komitesi’nin tarihçesi detaylı bir şekilde aktarıldı ve 21 Haziran 2024 itibarıyla toplamda 1787 başvurunun sonuçlandırıldığı, bu süreçte 446 milyon Sterlin’den fazla tazminat ödendiği bilgisi verildi.

Açıklamada, “Bu rejim, Kuzey Kıbrıs’ta mülkiyet işlemleri için sağlam bir yasal çerçeve sunmaktadır” denilerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne mahkemenin geçerliliğini tanıma yükümlülüğü hatırlatıldı.

Hakların Korunması İnisiyatifi’nin hazırladığı basın açıklamasında, “Kıbrıs Rum makamlarının mülkiyet işlemlerine müdahale girişimleri, uluslararası hukukun ihlali ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki ilkelerin ihlali anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi.

BU HABER SENİN İÇİN  Kuzey Kıbrıs'ta İzinsiz İkamet Eden 4 Şahıs Hakkında Mahkeme Kararı

Ayrıca, bu tür eylemlerin adadaki gerilimleri artırdığı ve uluslararası toplumun bu meselelerin çözümüne yönelik çabalarını baltaladığı vurgulandı.

Hakların Korunması İnisiyatifi, Londra’daki basın toplantısının ardından diğer Avrupa şehirlerinde de mülkiyet sorunları ile ilgili girişimlerde bulunmayı planlıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ