İhracat Sorunları ve Üretici Beklentileri
İhracat sorunları ve üretici beklentilerini derinlemesine inceleyen bu içerik, sektör dinamiklerini anlamanıza yardımcı olacak. İhracatın zorlukları ve çözümleri hakkında bilgi edinerek, üreticilerin taleplerini keşfedin.

KKNÜB Başkanı Turgut Akçın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin meyve ihracatında karşılaşılan zorluklara dikkat çekti.
Akçın, “İhracatta sıkıntılar mevcut.
Hükümet, bu sorunları aşmak için hem ihracata hem de üreticilere geçen yıla oranla daha fazla destek vermelidir.
En az ton başına 6 TL gibi bir destekle ihracatın önünü açması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Akçın, ayrıca üreticilerin, Cypfruvex tarafından Greyfrut, limon ve Mandora fiyatlarının açıklanmasını dört gözle beklediğini belirtti. 2023-2024 sezonu itibarıyla rekoltenin bazı bölgelerde %20-30 oranında daha düşük olmasına rağmen kalite açısından çok daha iyi olduğunu vurguladı.
Akçın, “Bu yıl ihracatta bazı sıkıntılar yaşanmasına rağmen birçok sorun çözülmüş durumda ve ihracatın önü nispeten açılmıştır.
Ancak genel olarak ihracat piyasasında bir durgunluk söz konusu.” diye belirtti.
Cypfruvex’in, konsantreye gidecek Greyfrut ve limon için fiyat açıklamadan hasadı tamamladığını ifade eden Akçın, “Yaklaşık 1.500 ton civarında Greyfrut ve 1.200 ton da limon hasadı gerçekleştirilmiştir. Şimdi ise Cypfruvex, fiyat açıklamadan, konsantre üretimi için Mandora hasadına başlamıştır.” dedi.
Akçın, bakımsız bahçelerden toplanacak Mandora’nın konsantre için kullanılacağını, bakımlı bahçelerden elde edilecek ürünlerin ise ihracat için paketlenmesi gerektiğini belirtti. “Mandora, bazı bölgelerde dökülmeye başlamış durumda.
Bu nedenle, hasadın acilen yapılması ve paketlenmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde, bu dökülmeler milli servetimizin heba olmasına neden olacaktır.” şeklinde uyarıda bulundu.