İtfaiye Müdürlüğü’nden Yangın Raporu ve Yangın Güvenliği Uyarıları

İtfaiye Müdürlüğü’nün hazırladığı yangın raporu ve yangın güvenliği uyarıları ile yangın risklerini en aza indirin. Yangın güvenliği hakkında bilinçlenin, önlemler alın ve güvenli bir yaşam alanı yaratın.

İtfaiye Müdürlüğü’nden Yangın Raporu ve Yangın Güvenliği Uyarıları

İtfaiye Müdürlüğü’nden Yangın Raporu

İtfaiye Müdürlüğü’nden yapılan son açıklamalara göre, 9-15 Aralık tarihleri arasında meydana gelen yangınlar sonucunda toplamda 2 milyon 615 bin TL değerinde maddi zarar oluştu.

Bu süre zarfında gerçekleşen yangınların 4’ü Lefkoşa, 3’ü Vadili, 2’si Gazimağusa, 1’i Güzelyurt ve 1’i Çağlayan’da kaydedildi. Özel servis olayları ise; 14’ü Lefkoşa, 9’u Girne, 4’ü Gazimağusa, 3’ü İskele, 1’i Güzelyurt ve 1’i Yeşilköy’de gerçekleşti.

Yangınların muhtemel sebepleri arasında; elektrik kaynaklı kısa devre, akaryakıt sızıntısı, elektrik tesisatının aşırı yüklenmesi ve alevlenmesi, odun sobasını tutuşturmak için kullanılan benzin ve kişisel müdahale ile yangın çıkarılması yer aldı. Özel servis olayları ise; iş yerinin damında mahsur kalan kedilerin kurtarılması, yangına karşı tedbirlerin alınması, asansörde mahsur kalan bireylerin tahliyesi, trafik kazasında araç içerisinde sıkışan şahısların kurtarılması, yangın eğitimi verilmesi ve hayatını kaybeden bireylerin adli soruşturma amacıyla hastaneye sevk edilmesi gibi durumları kapsıyor.

Yangın Riskine Karşı Uyarılar

İtfaiye Müdürlüğü, “Zamanında tedbir almak, yangını söndürmekten daha kolaydır.” diyerek, özellikle kış aylarında çıkabilecek yangınlara karşı vatandaşları uyardı.

Alınması gereken önlemler ise aşağıdaki gibi sıralandı:

  • Ateş Yakmak Yasaktır: Temizlik ve ısınma amacıyla bile olsa ateş yakmak kesinlikle yasaktır.

    Ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda yakılan ateşin kontrol dışına çıkabileceği unutulmamalıdır.

  • Sigara İzmaritlerine Dikkat: Sigara izmaritlerini tamamen söndüğünden emin olmadan yol kenarlarına, ormanlık alanlara ve yanıcı maddelerin üzerine atmayın.
  • Yanıcı Maddelerin Kullanımı: Şömine, odun sobası ve mangal gibi ısı kaynaklarını kullanırken ani parlayan yanıcı maddeler (tiner, benzin vb.) kullanmaktan kaçının.
  • Elektrik Tesisatı Kontrolü: Fazla akım tüketen elektrikli cihazların priz çoğaltıcılarına takılmasının yangın riskini artıracağını unutmayın.

    Bu cihazları doğrudan fişe takarak kullanın.

  • Uzatma Kablolarına Dikkat: Zamanla deforme olmuş uzatma kabloları kullanılmamalıdır.

    Fazla akım tüketen cihazların çalışır durumda unutulması kısa devrelere yol açabilir.

  • Araç Bakımının Önemi: Özel, toplu taşıma, akaryakıt taşıyan ve tarımsal araçların bakımını zamanında yaptırmak, yakıt sızıntıları ve kısa devreler nedeniyle yangın çıkma riskini azaltır.
  • Tehlikeli Durumlarla İletişim: Tehlike teşkil eden trafo merkezleri, elektrik direkleri ve temasa geçebilecek elektrik telleri gibi durumları 188 Elektrik Arıza hattına bildiriniz.
  • Yangın Söndürme Cihazı: Araçlarınızda, iş yerinizde ve evlerinizde yangın söndürme cihazı bulundurmak ve bunların nasıl kullanılacağını öğrenmek, olası bir yangının büyümesini önleyecektir.
  • Yangın Güvenliği İçin Mesafe: Halı, perde, yatak, koltuk gibi kolay alevlenebilecek eşyalar ve kurutulacak kıyafetler, ısı kaynaklarından en az 3 metre uzakta tutulmalıdır.
  • Şömine ve Sobaların Temizliği: Isınmak için kullanılan şömine ve odun sobalarının söndüğünden emin olunmalı ve düzenli temizlikleri yapılmalıdır.
  • Yılbaşı Ağaçları ve Işıklar: Yılbaşı ağaçları, ısı kaynaklarından en az 3 metre uzakta olmalı, üzerindeki ışıklar uyku zamanında kapatılmalıdır.

İtfaiye Müdürlüğü, duman veya ateş belirtisi gören vatandaşların hemen 199 İtfaiye İhbar hattı, 177 Orman Yangını İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattı ile iletişime geçmelerini önemle hatırlattı.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Toplantısı: Ekonomik Durum ve Gelecek Vizyonu
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ