Japonya’nın Cari Hesap Fazlası Tarihi Rekor Kırdı

Japonya’nın cari hesap fazlası, ekonomik büyüme ve ticaret dengesi ile tarihi bir rekor kırdı. Bu gelişme, ülkenin global ekonomik ilişkilerine dair önemli ipuçları sunuyor. Detaylar için makalemizi okuyun.

Japonya’nın Cari Hesap Fazlası Tarihi Rekor Kırdı

Japonya’nın Cari Hesap Fazlası Rekor Kırdı

Japonya, geçtiğimiz yıl cari hesap fazlasında tarihi bir artış yaşadı.

Zayıflayan yen, ticaret açığını rahatça kapatmaya yardımcı olan yabancı yatırım getirilerini artırdı. 2024 yılı itibarıyla cari hesapta elde edilen fazlalık 29,3 trilyon yen (yaklaşık 192,67 milyar dolar) olarak kaydedildi ve bu, 1985’ten bu yana karşılaştırılabilir verilerin yayımlanmaya başladığı dönemden bu yana en yüksek yıllık cari fazlalık oldu.

Cari fazlalık, bir önceki yıla göre %29,5 oranında bir artış gösterdi.

Japon şirketleri, yurtdışında büyümeye devam ederken, menkul kıymetlerden ve doğrudan yurtdışı yatırımlardan elde edilen birincil gelir, 40,2 trilyon yen gibi rekor bir fazlalıkla en büyük itici güç olmaya devam etti.

Bunun yanında, ticaret açığı, otomobil ve çip üretim ekipmanlarının hızlı ihracatı ve enerji ithalatındaki daha düşük maliyetler sayesinde %40 oranında daralarak 3,9 trilyon yene geriledi.

Ülkenin cari hesap fazlası, bir zamanlar Japonya’nın ihracat gücünün bir göstergesi ve güvenli liman olarak bilinen yen’e olan güvenin bir kaynağı olarak değerlendiriliyordu.

Ancak, son on yılda enerji ithalat maliyetlerindeki artış ve Japon şirketlerinin açık deniz imalatındaki artış nedeniyle ticaretin artık fazla üretmemesi, bu kompozisyonu değiştirdi.

Günümüzde Japonya, geçmiş yurtdışı yatırımlarından elde edilen temettüleri ve faiz ödemelerini içeren güçlü birincil gelir fazlasıyla ticaret açığını telafi ediyor.

Yurtdışında Kazanılan Paralar Yeniden Yatırılıyor

Ancak, yurtdışında kazanılan bu gelirlerin büyük bir kısmı, yen’e dönüştürülüp yurda geri gönderilmek yerine yeniden yurtdışına yatırılıyor.

Analistler, bunun Japon para birimini zayıf tutma potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü’nün baş ekonomisti Takeshi Minami, “Yurt dışına yapılan yatırımlar, yurt içinde yapılan yatırımlardan daha yüksek getiri sağladığı için geri dönmek için hiçbir neden yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.

BU HABER SENİN İÇİN  Küresel Yarı İletken Değer Zinciri Üzerine Araştırma Sonuçları

Japonya, şu anda en büyük ihracat noktası olan ABD’den, 68,5 milyar dolarlık yıllık ticaret fazlasını kapatması yönünde baskılarla karşı karşıya.

Bu baskı, Başkan Donald Trump’ın Cuma günü Başbakan Shigeru Ishiba’nın Beyaz Saray’daki ilk ziyaretinde yaptığı çağrı ile gündeme geldi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ