Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Rolü

Kadına yönelik şiddetle mücadelede Lefkoşa Türk Belediyesi’nin önemi, yürüttüğü projeler ve toplumsal farkındalık çalışmalarıyla ortaya çıkıyor. Bu yazıda, belediyenin kadınları koruma ve destekleme konusundaki etkili rolünü keşfedin.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Rolü

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele: Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Çabaları

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Hamza Harmancı, 2020 yılında adada gerçekleştirilen anket sonuçlarına dayanarak, ülkemizde her 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddete maruz kaldığını, her 10 kadından en az 6’sının toplumsal cinsiyete dayalı psikolojik şiddet yaşadığını, her 4 kadından 1’inin ise ekonomik ve cinsel şiddet ile karşılaştığını vurguladı.

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin temel nedeninin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve adaletsizlik olduğunu ifade eden Harmancı, bu sorunun tüm dünyada mücadele edilen önemli bir toplumsal sorun olduğunu belirtti. Ülkemizde artan sosyo-ekonomik adaletsizlik, güvencesizlik, ayrımcılık ve hukuksuzluk durumunun, bu sorunu daha da derinleştirdiğine ve mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekti.

Başkan Harmancı, kadına yönelik şiddetle ve aile içi şiddetle mücadelenin, önleme, koruma, kovuşturma ve eş güdümlü politikalarla koordinasyon içeren dört ana unsurdan oluşan bir devlet politikası olarak şekillenmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul Sözleşmesi’nin bu bağlamda eşsiz bir rehber olduğuna dikkat çekerek, 2011 yılında iç hukukun bir parçası haline geldiğini, ancak geçmişteki hükümetlerin sözleşmenin gereklerini hayata geçirme konusunda yeterli iradeyi göstermediğini belirtti.

LTB Kadın Sığınma Evi’nin 2016 yılından bu yana 294 kadına ve çocuklarına hizmet verdiğini kaydeden Harmancı, önceliklerinin her zaman direnişçi kadınlar olduğunu ifade etti.

Ancak, önleme, etkin kovuşturma ve sığınma evi sonrası sosyal ve ekonomik destek hizmetlerini içeren bütüncül bir devlet politikasının eksikliği, mücadeleyi hem direnişçiler hem de sığınma evi açısından zorlaştırdığını belirtti.

Sığınma Evi’nin, kadının beyanının esas alındığı, gizliliğin sağlandığı ve direnişçilerin taleplerinin öncelik taşıdığı evrensel koruma ve destek ilkelerine bağlı olarak çalıştığını belirten Harmancı, zaman zaman bazı vakalarla ilgili ciddi baskı ve tehditlerle karşılaştıklarını da sözlerine ekledi.

BU HABER SENİN İÇİN  Küçükkaymaklı'da Gaz Kaçağı Nedeniyle Yangın Çıktı

Aile içi şiddet mağdurlarının bu tür baskılara maruz kalmasının hem kadınlar hem de çocuklar için ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Lefkoşa Türk Belediyesi ve Kadın Sığınma Evi olarak, bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ