Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi Bilgilendirme Toplantısı

Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi Bilgilendirme Toplantısı, projenin detaylarını, hedeflerini ve faydalarını katılımcılara aktararak, çevre ve topluma sağladığı katkıları vurgulamayı amaçlamaktadır. Siz de bu önemli toplantıya katılın!

Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi Bilgilendirme Toplantısı

Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı

LTB’den alınan bilgilere göre, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), 2014 yılından bu yana sürdürülebilir kalkınma çabaları doğrultusunda Avrupa Birliği’ne sunduğu Kanlıdere Rehabilitasyon Projesi üzerinde çalışmaktadır.

Bu proje, Kanlıdere ve onu besleyen kolların ıslah edilmesinin yanı sıra, yürüyüş ve bisiklet yolları, yaya köprüleri ve seyir terasları gibi unsurları da kapsamaktadır.

Proje, 4,4 kilometrelik bir ekolojik koridorun başkente kazandırılmasını öngörmektedir.

Projenin tasarımıyla ilgili bilgilendirme toplantısı, Merkez Lefkoşa’da gerçekleştirildi.

Toplantıda, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan konuşma yaparken, UNDP tarafından yürütülen ihale süreci sonucunda projenin tasarımını hazırlayan Megaron Design adına Mimar Turuğsan Arslankelle projenin teknik detaylarını katılımcılarla paylaştı.

LTB Başkanı Harmancı’nın Açıklamaları

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, 1980’li yıllarda iki toplumlu bir girişim olarak hazırlanmaya başlanan Lefkoşa Master Planı’nda Kanlıdere Projesi’nin ilkesel temellerinin atıldığını vurgulayarak, bu projenin Lefkoşa’nın güney kesiminde büyük ölçüde hayata geçirildiğini ifade etti.

Tasarım projesinin tamamlanmasıyla birlikte, dereyi şehirle bütünleştirecek benzer bir uygulamanın Lefkoşa’nın kuzeyinde de gerçekleştirilmesi açısından önemli bir aşama kaydedildiğini belirtti.

Lefkoşa’nın, dünya üzerindeki “tek bölünmüş başkent” statüsünde olduğunu, özellikle 2004’ten sonra Lefkoşa’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki farkın her geçen gün açıldığını dile getiren Harmancı, bir tarafın Avrupa Birliği hibeleri sayesinde çok daha rahat uygulama projelerini hayata geçirirken, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin temel altyapı eksikliklerini gidererek bu süreci yakalamaya çalıştığını kaydetti.

Harmancı, projeyi iki toplumlu Çevre Teknik Komitesi ile birlikte uzun yıllar önce ele aldıklarını ve o dönemin iki belediye başkanı olarak bu süreçle ilgili bir yol haritası belirlediklerini hatırlattı.

BU HABER SENİN İÇİN  Toros’ Vefa Yarım Asra Saygı Etkinliği

Avrupa Birliği’nin 2018 yılında projenin tasarımı ve uygulanması için 5 milyon euro tutarında bir fonu onayladığını belirten Harmancı, ancak süreç içinde pandemi döneminin etkileri ve dere üzerinde bir akıllı geçiş kapısının konulması gibi yeni koşulların projenin ilerlemesini sekteye uğrattığını ifade etti.

Harmancı, çevre koruma, doğal afetlere dayanıklılık ve sürdürülebilir kalkınma konularında şehirlerin güney ve kuzey kesimlerinin bağımsız şekilde hareket etmesinin yapılan müdahaleleri etkisiz kılacağına dikkat çekti.

Ayrıca, iki belediye başkanı olarak bu bilinçle hareket ettiklerini ve toplumlararası etkileşimi teşvik edecek geçiş kapısına alternatif öneriler geliştirdiklerini söyledi.

Uzun yıllar süren diplomatik çalışmalar sonucunda projenin tasarım aşamasının tamamlandığını ve Birleşmiş Milletler’in projeyi en üst seviyede sahiplendiğini belirten Harmancı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in 5 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı Kıbrıs raporunda, “mevcut ve potansiyel tüm fon sağlayıcıları ivedilikle adım atmaya ve bu projeyi desteklemeye” davet ettiğine işaret ederek, projenin uygulama aşamasına geçilmesi açısından bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Harmancı, “Toplumun ve özellikle Avrupa Birliği ile iş birliği içinde olan sivil toplum örgütlerinin projeyi sahiplenmesi, uygulama projesine fon arayışımızı güçlendirecektir.

Bu doğrultuda her türlü kaynak olasılığını zorlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Yiğitcan’ın Görüşleri

Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, konuşmasında güney Lefkoşa’da hayata geçirilen bu projenin şimdi bütününü görmenin herkese nasip olduğunu belirtti.

Yiğitcan, “Marifet iltifata tabidir” diyerek başta LTB Başkanı Mehmet Harmancı olmak üzere LTB Meclis Üyeleri, personeli ve projeye emek veren herkesi kutladı.

Bilgilendirme toplantısında, Megaron Design adına Mimar Turuğsan Arslankelle, projenin teknik detaylarını görsel sunum eşliğinde katılımcılarla paylaştı.

Sunumun ardından, toplantıya katılan sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar projeye dair soru ve görüşlerini dile getirdiler.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği'nden StandUp Right Projesi ile Omurga Sağlığı Eğitimi

Projeye dair ayrıntılar ve görsellere www.lefkosabelediyesi.org adresinden ulaşılabiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ