Kıbrıs’ta Kadına Yönelik Şiddet Vakalarında Artış

Kıbrıs’ta kadına yönelik şiddet vakalarında yaşanan artış, toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Bu içerikte, artışın sebepleri, etkileri ve çözüm önerileri ele alınmaktadır. Kadınların güvenliği için neler yapılmalı?

Kıbrıs’ta Kadına Yönelik Şiddet Vakalarında Artış

Kıbrıs’ta Kadına Yönelik Şiddet Rakamları Artış Gösteriyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 2024 yılının ilk 11 ayında, polise yansıyan ve kayda alınan 913 kadına yönelik şiddet vakası yaşandı.

KIBRIS’a açıklamalarda bulunan Kadına Şiddete Müdahale Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy, sorunun boyutunu üç kelime ile özetleyerek, “Fiziksel şiddet ilk sırada” dedi.

1 Ocak – 20 Kasım 2024 tarihleri arasında, 913 kadın şiddet görmekteyken, bu vakaların 425’i fiziksel şiddet, 306’sı sözlü şiddet, 13’ü cinsel şiddet ve 169’u ise diğer kategorilerde kaydedildi.

Lefkoşa, 281 şikayetle ilk sırada yer alırken, Gazimağusa’da 239, Girne’de 231, İskele’de 95 ve Güzelyurt’ta 67 şikayet kaydedildi.

“Sesini Duyuran Her Kadın, Başkalarının Sesi Olabilir”

“Sesini Duyuran Her Kadın, Başkalarının Sesi Olabilir”

Gümüşsoy, kadına yönelik şiddetle ilgili olarak, “Hâlâ şiddet gören ve polise başvurmayan kadınlar olduğunu düşünüyorum.

Bu rakamlar, aslında bir buzdağının görünen kısmı.

Altta daha büyük şiddet olayları mevcut.

Biz, bunu yaşayanların şiddeti kabullenmemesini ve bize başvurmasını istiyoruz.

Sesini duyuran her kadın, başka birinin sesi olabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Şiddeti Normalleştirmeyin”

Gazimağusa Şube Sorumlusu Müfettiş Muavini Songül Aki ise, birçok kadının yaşadığı şiddeti normalleştirdiğini ya da söylemekten korktuğunu ifade ederek, şiddetin son noktasında polise başvuruda bulunulduğunu belirtti.

Mağdurların şikayetçi olmaktan çekindiğine dikkat çeken Aki, kadınlara “Şiddeti normalleştirmeyin, korkmadan söyleyin” mesajını verdi.

Suç ve Şiddet Vakalarındaki Artış

Ülkemizde suç ve suç vakalarının artış göstermesiyle birlikte, kadına yönelik şiddet vakalarında da ciddi bir artış yaşanıyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Limasol'da İsrailli kadına ait şirket binası kurşunlandı

Kadınlar sessiz kaldıkça, şiddetin boyutu her geçen gün büyüyor.

Mahkemeler her gün kadına şiddet vakalarını ele alırken, 2023 yılında 930 kadın, şiddet gördüğü için Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubeleri’ne başvuruda bulundu. 2024 yılının ilk 11 ayında ise 913 şikayet ve başvuru kaydedildi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Biriminin Önemi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Polis Genel Müdürlüğü Kadına Şiddete Müdahale Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy ve Gazimağusa Şube Sorumlusu Müfettiş Muavini Songül Aki, KIBRIS TV’de önemli açıklamalarda bulundular.

Gümüşsoy, kadına karşı şiddetle mücadele biriminin 25 Kasım 2018 yılında kurulduğunu, o dönem sadece 12 personel ile çalıştıklarını belirtti. 2021 yılında ise tüm ilçelerde şubeler açıldığını ve eğitimli personellerin bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

“Fiziksel Şiddet Yoğunlukta”

Gümüşsoy, 1 Ocak – 20 Kasım 2024 tarihleri arasındaki sürede, kadına yönelik şiddet konularında toplam 913 şikayet alındığını ifade ederek, “425’i fiziksel şiddet, 306’sı sözlü şiddet, 13’ü cinsel şiddet ve 169’u diğer konular olarak kaydedildi” dedi.

Şiddet Vakalarının Gerçek Yüzü

Şiddet Vakalarının Gerçek Yüzü

Gümüşsoy, 11 ayda yapılan 913 şikayetin gerçek verileri yansıtıp yansıtmadığı konusunda, “Hâlâ şiddet görüp, başvurmayan kadınlar var.

Bu rakamlar belki de buzdağının görünen kısmıdır.

Altta daha büyük bir şiddet olayı vardır” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik şiddet vakalarına sıfır toleransla yaklaştıklarını belirten Gümüşsoy, kadına şiddetle mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.

“Kadına Şiddet Konusunda Sıfır Tolerans”

“Kadına Şiddet Konusunda Sıfır Tolerans”

Polis Genel Müdürlüğü Kadına Şiddete Müdahale Birimi’nde 22’si kadın olmak üzere toplam 100 personel görev yapmaktadır.

Gümüşsoy, “Her vardiyaya elimizden geldiğince bir kadın polis koyuyoruz.

Teşkilatın imkanları ve personel sayısı göz önüne alındığında, daha fazla personel olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’den gelen Kıbrıs  Gazilerini kabul ederek görüştü

Şiddetin Temelinde Psikolojik Sebepler Var

Şiddetin Temelinde Psikolojik Sebepler Var

Aki, şiddetin tanımında kadının cinsiyetine yönelik yaşadığı şiddeti ele alarak, bunun sistematik bir sorun olduğunu vurguladı. “Kadına yönelik şiddet, genelde fiziksel olarak değil, psikolojik ve ekonomik şiddetle başlar” diyerek, şiddet döngüsünün bilinçli bir şekilde kırılması gerektiğine dikkat çekti.

Polise Ulaşım Numaraları

Polis Genel Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet konusunda gelecek şikayet ve başvuruları anında değerlendirerek müdahale etmek amacıyla, ‘155 Polis İmdat’ hattı ve Lefkoşa’da 0548 811 31 83, Gazimağusa’da 0548 811 41 83, Girne’de 0548 811 51 83, Güzelyurt’ta 0548 811 61 83, İskele’de ise 0548 811 71 83 numaralı hatlarıyla 7/24 halkın hizmetinde olduklarını hatırlattı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ