Kudret Özersay’dan Kalkınma Planı Üzerine Eleştiriler
Kudret Özersay, kalkınma planına dair eleştirilerini dile getiriyor. Bu yazıda, planın eksiklikleri ve önerilen çözümler üzerine derinlemesine bir analiz bulacaksınız. Ekonomik sürdürülebilirlik ve gelişim için önemli noktalar.

Kudret Özersay’dan Kalkınma Planı Açıklaması
Kudret Özersay, yaptığı yazılı açıklamada, kalkınma planının Anayasa’ya uygun bir şekilde onaylanması gerektiğini vurguladı. Özersay, “Planın önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanıp, ardından Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesi ve komitede görüşüldükten sonra Meclis onayı alması gerektiği açıktır” ifadelerini kullandı.
Özersay, tanıtımın yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Tanıtımını yaptınız ama anayasal gereğini yerine getirmediniz” şeklinde konuştu.
Planın, ülkenin nüfus belirsizliği ve diğer birçok veriyle ilgili sıkıntılar varken varsayımlar üzerine hazırlandığını savunan Özersay, öncelikle Anayasa ve yasalarda öngörülen süreçlerin tamamlanması gerektiğini ifade etti. “Gerekli değişiklikler yapıldıktan ve Meclis kararı alındıktan sonra tanıtım yapılmalıdır” dedi.
Uzun vadeli planlarla ilgili yasanın, bütçelerin kalkınma planlarına uygun olarak hazırlanmasını emrettiğini belirten Özersay, “Aslında bu kalkınma planı, geçen yıl Aralık ayında onaylanan bütçeden önce hazırlanmalıydı.
Meclis’ten geçirilmeli ve bütçe de buna uygun olarak yapılmalıydı” şeklinde konuştu. Özersay, kalkınma planlarının Meclis’te görüşülmesinin özel bir prosedüre tabi olduğunu ve resmi tatiller haricinde kesintisiz olarak, adeta bütçe görüşmeleri gibi yoğun bir çalışma ile ele alınması gerektiğini vurguladı.
Anayasa’nın 78.
Maddesi’nin kalkınma planlarının onayının Cumhuriyet Meclisi’nin görev ve yetkileri arasında olduğunu belirttiğini hatırlatan Özersay, “Meclis iç tüzüğüne göre kalkınma planları ivedilikle görüşülmeli, komitelerde öncelikli olarak ele alınmalı ve Anayasa’ya göre Meclis’ten karar alınmadığı sürece yürürlüğe girmemelidir” dedi.
Özersay, 1976 yılında yürürlüğe giren 34/1976 Uzun Vadeli Kalkınma Planının Yürürlüğe Konulması ve Bütünlüğünün Korunmasına Dair Yasa’ya atıfta bulunarak, “Kalkınma planı, Bakanlar Kurulu tarafından görüşülüp onaylandıktan sonra, Kurul üyeleri tarafından imzalanmalı ve Başbakanlık tarafından Meclis’e Bütçe ve Plan Komitesine gönderilmelidir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken özel bir prosedür vardır.
Planın gerek komitede gerekse Genel Kurul’da görüşülmesi, resmi tatil günleri dışında aralıksız sürdürülmelidir.
Yani, adeta bütçe görüşmelerinde olduğu gibi kesintisiz bir şekilde Meclis her gün toplantı yaparak bu planı detaylı bir şekilde ele almalı, tartışmalı ve ardından oylamalıdır” şeklinde konuştu.
Özersay, mevcut hükümetin izlediği yaklaşımın, planın reklamına ağırlık verildiğini ve Anayasa ile yasaların zorunlu kıldığı hukuki gereklerin yerine getirilmediğini gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, “Bu süreçlerin tamamlanması, ülkemizin gelişimi için hayati öneme sahiptir” dedi.