Kur Korumalı Mevduatların Düşüşü ve Gelecek Beklentileri
Kur korumalı mevduatların düşüşü, ekonomik belirsizlikler ve piyasa dinamikleri ile şekilleniyor. Gelecek beklentileri, yatırımcılar için önemli ipuçları sunuyor. Bu makalede detayları keşfedin.
Kur Korumalı Mevduatların Durumu ve Gelecek Beklentileri
Kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasında gözlemlenen düşüş ivmesi, kritik bir eşik olan 1 trilyon TL seviyesine doğru devam ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçtiğimiz hafta KKM hesaplarında 21,09 milyar TL’lik bir azalma yaşandı ve toplam tutar 1,1 trilyon TL’ye geriledi.
Bu düşüş, yüzde 1,9’luk bir orana tekabül ediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM ile ilgili olarak en son 2 Ocak tarihinde yayımladığı düzenleme ile döviz yükümlülüğü bulunan şirketlere KKM desteğinin sonlandırılacağını duyurmuştu.
Bu düzenleme, KKM uygulamasının geleceği ile ilgili önemli ipuçları sunuyor.
TCMB, 2025 yılına yönelik para politikası çerçevesini açıkladığı metinde, yıl içerisinde KKM uygulamasının sona erdirilmesinin planlandığını belirtmişti.
Metinde, “2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep artacaktır.
TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır.” ifadelerine yer verilmiştir.
Bu konuda benzer mesajları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da dile getirmiştir.
Ekonomik istikrarın sağlanması ve Türk lirasına olan güvenin artırılması adına atılan bu adımlar, piyasalarda önemli bir etki yaratması bekleniyor.