Categories: Kıbrıs Haberleri

Maymun Çiçeği (Mpox) Vakalarındaki Artış ve Alınması Gereken Önlemler

Maymun Çiçeği (Mpox) Vakalarındaki Artış ve Önlemler

Birlik, Afrika’nın çeşitli ülkelerinde, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi, Kenya, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Ruanda ve Uganda’da görülen yeni maymun çiçeği (mpox) varyantlarıyla birlikte artan vakaların kıtanın dışına yayılma riski taşıdığına dikkat çekmektedir.

Bu bağlamda, KKTC’de acil tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof.

Dr.

Ceyhun Dalkan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada şu hususlara yer verilmiştir:

  • Semptomlar: Maymun çiçeği, çiçek hastalığına benzer belirtiler göstermekte, ancak genellikle daha hafif semptomlarla seyretmektedir. Ölüm oranı erişkinlerde %4-5, çocuklarda ise %10 civarındadır.

    Bu hastalığın en yüksek risk grubunu; 1 yaş altındaki çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf bireyler, egzama geçmişi olanlar ve hamile kadınlar oluşturmaktadır.

  • Klinik Belirtiler: Hastalık, ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde büyüme, üşüme ve döküntülerle kendini göstermektedir.

    Döküntüler, ateşin başlamasından 1-3 gün sonra yüz bölgesinde ortaya çıkarak, vücuda yayılmaktadır.

    Başlangıçta düz ve kırmızı benekler şeklinde görülen döküntüler, zamanla kabarcıklara ve püstüllere dönüşmekte, en sonunda kabuklanarak iyileşmektedir.

  • Bulaşma Yolları: Maymun çiçeği virüsü, insanlara hayvanlardan, insandan insana temas ve kontamine yüzeyler aracılığıyla bulaşmaktadır.

    Yüksek bulaşıcılık riski taşıyan mpox, cinsel ilişki, yakın ten teması, konuşma veya nefes yoluyla da geçiş gösterebilir.

  • Korunma Yöntemleri: Enfekte bireylerden ve hayvanlardan uzak durmak, olası bir temas sonrası el yıkama gibi basit önlemlerle bulaşma riskini azaltmak mümkündür.
  • Önlemler ve İzolasyon: Maymun çiçeği genellikle hafif seyir izlese de, ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

    Bu nedenle, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla enfekte bireylerin izole edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Sağlık Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesini, maymun çiçeği konulu özel bir gündemle toplayarak bu konuda acil bir yol haritası belirlemelidir. Özellikle yeni eğitim döneminde, mpox’un görüldüğü ülkelerden gelecek olan bireylerin ve öğrencilerin muayenelerinin yapılması, potansiyel enfeksiyonların tespit edilmesi ve ülkemizde olası bir salgının önüne geçilmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Bu bağlamda, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının gerekli kontrolleri hızla organize ederek uygulamaya geçmeleri gerekmektedir.

Zehra Demirok

Recent Posts

Ana taşıyıcı hattı devreye almak için hafta sonu Mehmet Akif Caddesi’nde son kez trafik düzenlemesi yapılıyor

Geleceği sağlam temeller üzerine kurmak amacıyla altyapı çalışmalarını aralıksız sürdüren Lefkoşa Türk Belediyesi, 36 Milyon…

1 gün ago

LTB, başkentteki okullarda hazırlıkları tamamladı

Lefkoşa Türk Belediyesi her eğitim-öğretim yılı başında olduğu gibi bu yılda belediye sınırları içerisindeki devlet…

2 gün ago

FİNANSAL PİYASALARDA TECRÜBELİ CALL CENTER ARANIYOR

 ***İLAN YALNIZCA GİRNE VE ÇEVRESİNDE İKAMET EDEN ADAYLAR İÇİNDİR******FOR ONLY NATIVE SPEAKERS OF TURKISH***PİYASANIN EN…

2 gün ago

Fiakas oyunu Kumarcılar Hanı’nda sahnelendi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve Güney Kıbrıs'tan Technohoros ETHAL Dünya Barış Günü vesilesiyle ortak bir organizasyona…

4 gün ago

Kanlıdere Projesi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2014 yılından beri yürüttüğü sürdürülebilir kalkınma çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği’ne sunduğu Kanlıdere…

4 gün ago

Lefkoşa Şehir Parkuru – Kanlıdere Rehabilitasyonu ve Bisiklet ile Yürüyüş Parkuru Projesi

Sel felaketleri ve dere taşkınlarına karşı Kanlıdere ve onu besleyen diğer kolların ıslah edilmesi yanında yürüyüş ve…

1 hafta ago

This website uses cookies.