Morgan Stanley İklim İttifakından Ayrıldı
Morgan Stanley’nin İklim İttifakı’ndan ayrılma kararı, finans sektöründeki iklim politikalarını nasıl etkileyecek? Bu gelişmenin arka planı ve olası sonuçları hakkında detaylı bilgi edinin.
Morgan Stanley, İklim İttifakından Ayrıldı
Morgan Stanley, sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla oluşturulan küresel bankacılık ittifakından ayrılan son Wall Street bankası oldu.
Banka, ayrıldığını bildiren bir elektronik posta açıklaması yaptı.
Bu gelişmenin ardından, Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. gibi diğer büyük bankalar da bu hafta başında benzer bir karar alarak ittifaktan ayrıldıklarını duyurdular.
ABD’deki bankalar, davalar açan Cumhuriyetçi politikacıların sert eleştirilerine maruz kaldı. Özellikle Kasım ayında Teksas eyaletinde, kömür arzını sınırlamak amacıyla iklim dostu yatırım stratejileri geliştirdikleri iddiasıyla BlackRock Inc., Vanguard Group Inc. ve State Street Corp. hakkında hukuki süreç başlatıldı.
Bu bankaların ayrıldığı ittifak, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Glasgow Financial Alliance for Net Zero tarafından koordine ediliyor. İttifak, bu hafta yaptığı açıklamada, “özel sermayeyi harekete geçirme çabalarını iki katına çıkaracak” ve enerji dönüşümünü destekleyecek çeşitli değişiklikler yapmayı planladığını belirtti.
Goldman Sachs ve Wells Fargo da daha önce bu ittifaktan ayrılarak dikkat çekmişti.
Ancak tüm bu bankalar, kendi net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma ve müşterilerinin karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı olma konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardı.
“Net-Sıfır Bankacılık İttifakı”, kredi, yatırım ve sermaye piyasası faaliyetlerini 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu ile uyumlu hale getirmeyi taahhüt eden önde gelen küresel bankalardan oluşmaktadır.
Nisan 2021’de faaliyete geçen bu ittifakın, toplam varlıkları 74 trilyon dolar olan 44 ülkeden 145 üyesi bulunmaktadır.