Rekabet Yasası Üzerine Meclis Görüşmeleri

Rekabet Yasası Üzerine Meclis Görüşmeleri, Türkiye’nin ekonomik dinamiklerini şekillendiren önemli bir yasayı ele alıyor. Bu içerikte, yasayla ilgili tartışmalar, öneriler ve olası etkileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Rekabet Yasası Üzerine Meclis Görüşmeleri

Komite Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Rekabet Yasası’na ilişkin raporunu okuyarak, tasarının komite üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildiğini bildirdi.

İlk sözü alan Meclis Başkan Yardımcısı ve CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Rekabet Yasası hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Özdenefe, Rekabet Kurulu’nun beş üyeden oluştuğunu belirterek, bu üyelerin atanması sürecini anlattı. Üyelerden birinin Bakanlar Kurulu kararı ile başkan olarak görevlendirildiğini ifade etti. Özdenefe, Rekabet Kurulu’nun resmi internet sayfasında üyelerin özgeçmişlerinin yalnızca iki tanesinin mevcut olduğunu, diğer üyelerin bilgileri hakkında ise herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını vurguladı.

Özdenefe, Bakanlar Kurulu’nun Rekabet Kurulu’na başkan atamasında bazı sorunlar yaşandığını dile getirerek, bu tür hataların yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Rekabet Kurulu’nun, en son kararını 2023 yılı Haziran ayında, önceki başkan döneminde aldığını hatırlatarak, sonrasında neden herhangi bir karar üretilmediğine dair bilgi talep etti.

Özel okul işletmelerinin önemine dikkat çeken Özdenefe, bu işletmelerin yasal çerçeveye uygun davranmaları gerektiğini belirtti. Özellikle, özel okulların fiyatlarıyla ilgili neden Rekabet Kurulu tarafından herhangi bir müdahale yapılmadığını ve bu konuda bir buçuk yıldır bekleyen raporlamanın neden gelmediğini sordu.

Ayrıca, kurulun yeni başkan döneminde neden hiçbir karar üretilmediğini açıklığa kavuşturmasını istedi.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı da toplantıda söz alarak, Rekabet Kurulu’nun yapısının “sakat” olduğunu defalarca dile getirdi. Ülkenin enflasyonunun kontrol altına alınamaz bir durumda olduğunu belirten Solyalı, Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Lirası’nın Kıbrıslı Türklere yaşamı zorlaştırdığını, burada alınan kararlarla burada ceza kesildiğini ifade etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın kapatılması gerektiğini savunan Solyalı, bu bakanlığın yerine daha işlevsel bir yapının kurulması gerektiğini belirtti.

Dar gelirli vatandaşların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Solyalı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın küçük ve orta ölçekli işletmeler için herhangi bir destek paketi hazırladığına dair bir bilgi sahibi olmadığını aktardı.

BU HABER SENİN İÇİN  Polis Olayını Mahkemede Açıkladı: Gece Kulübüne Yapılan Saldırı

Plansız ve programsız bir duruma gelindiğini ifade etti.

Ayrıca, Rekabet Kurulu’nun benzer gerekçelerle birçok kararını bozduğuna dikkat çeken Solyalı, sürekli bozulan kararlar nedeniyle zaman ve mali kaynak kaybı yaşandığını belirtti.

Solyalı, Rekabet Kurulu’nun çalışması halinde geniş kapsamlı yasalarla donatıldığını ifade ederek, özel eğitim kurumları, kiralar, sağlık alanları ve GSM haberleşme hizmetlerindeki artışları eleştirdi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Rekabet Yasası’nın belirli alanlara müdahale etmesi gerektiğini, aksi takdirde görev ihmalinin yaşanabileceğini vurguladı.

Kurulu, elindeki yetkileri etkin bir şekilde kullanmaya davet etti.

Yapılan konuşmaların ardından, rapor ve tasarının üzerinde görüşmeler tamamlandı.

Madde madde ele alınmasının ardından tasarı, 27 kabul, 4 ret oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece Meclis, bütçe görüşmelerine dair bugünkü programını tamamlamış oldu.

Meclis Genel Kurulu, pazartesi günü Kamu Hizmeti Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı, Atatürk Öğretmen Akademisi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin bütçelerini görüşecektir.

Bütçe görüşmelerinin 20 Aralık Cuma günü sona ermesi planlanmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ