Rusya’nın Avrupa’ya Gaz Gönderiminde Azalma ve Etkileri

Rusya’nın Avrupa’ya gaz gönderimindeki azalma, enerji güvenliği, ekonomik etkiler ve alternatif enerji kaynaklarının önemini artırıyor. Bu durumun Avrupa ülkeleri üzerindeki yansımalarını ve gelecekteki stratejileri keşfedin.

Rusya’nın Avrupa’ya Gaz Gönderiminde Azalma ve Etkileri

Rusya’nın Avrupa’ya Gaz Gönderiminde Azalma

Rusya, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gönderilen doğal gaz miktarını önemli ölçüde düşürdüğünü açıkladı.

Bu gelişme, 1 Ocak’ta sona erecek olan gaz akışı anlaşmasının bitiş tarihi öncesinde gerçekleşti.

Rus enerji şirketi Gazprom, bugünkü gaz akışının 42,4 milyon metreküp yerine yalnızca 37,2 milyon metreküp olacağını duyurdu.

Eğer son dakika bir uzlaşı sağlanamazsa, Rusya ve Ukrayna arasındaki beş yıllık gaz akış anlaşması sona erdiğinde, yeni yılın ilk saatlerinde Avrupa’ya bu hat üzerinden gaz tedarikinin durması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 26 Aralık 2023’te yaptığı bir açıklamada, Ukrayna üzerinden gaz tedariki için bu yıl içinde yeni bir anlaşma yapmaya yeterli zaman kalmadığını belirtmişti.

Ukrayna’nın Anlaşmayı Reddetmesi

Ukrayna, bazı Avrupa ülkelerinin baskılarına rağmen, savaş koşulları nedeniyle Rusya ile yeni bir gaz anlaşması yapmayı reddetme kararı aldı.

Bu durum, Ukrayna’nın Rusya’dan yıllık 800 milyon dolarlık bir ödemeden vazgeçmesi anlamına geliyor. Öte yandan, Rus enerji devi Gazprom, bu anlaşma sayesinde gerçekleştirdiği yaklaşık 5 milyar dolarlık satış güzergahını kaybetmiş olacak.

Slovakya’nın Durumdan Etkilenmesi

Ukrayna üzerinden gaz akışının durması, özellikle Moldova gibi komşu ülkeler için büyük bir darbe oluşturacak.

Avrupa Birliği içinde ise bu durumdan en çok etkilenecek ülkenin Slovakya olacağı tahmin ediliyor.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’nın gaz akışını durdurması halinde misilleme tedbirleri uygulama tehdidinde bulunmuş ve Ukrayna’ya elektrik arzını kesmekle tehdit etmiştir.

Ancak Slovakya Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna’dan gaz tedarikinin kesilmesinin doğal gaz sıkıntısına yol açmayacağını belirtmiştir.

Bununla birlikte, durumun finansal bir etkisi olacağı ve gaz firmalarının alternatif tedarik yolları için 177 milyon euro fazla ödeme yapmak zorunda kalacakları ifade edilmiştir.

TürkAkım ile Gaz Tedariki

BU HABER SENİN İÇİN  Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Başkanı Kettis, Harmancı’yı ziyaret etti

Ukrayna’ya komşu ülkelerden Macaristan, Karadeniz üzerinden geçen TürkAkım hattı aracılığıyla güneyden Rus gazı alımına devam edebilecektir.

Ukrayna’daki savaş ve Avrupa’nın alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi, bir zamanlar dünyanın en büyük gaz ihracatçısı olan Gazprom’un 2023 yılında 7 milyar dolar zarar etmesine yol açmış ve bu durum, 1999 yılından bu yana ilk kez zararla kapanan bir yılı işaret etmiştir.

Mevcut durumda, 1 Ocak itibarıyla Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında tek güzergah olarak TürkAkım kalacaktır.

Ucuz Rus gazı tedarikindeki azalma, Avrupa için büyük çaplı bir ekonomik yavaşlama, artan enflasyon ve hayat pahalılığının yükselmesine neden olmuştur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ