Şanlıurfa’da dev açılış: 25 fabrika üretime başladı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şanlıurfa’da Besin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve…

Şanlıurfa’da dev açılış: 25 fabrika üretime başladı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Şanlıurfa’da Besin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 25 fabrikanın toplu açılışını gerçekleştirdi.

Toplam 9 milyar liralık yatırım kıymetiyle hayata geçirilen bu tesisler, besinden dokumacılığa, çimentodan metal profile kadar farklı dallarda faaliyet gösterecek.

Teknoloji ve sanayi bir ortada: Şanlıurfa için yeni dönem

Açılan fabrikalar 2 bin 400 bireye istihdam imkanı sağladı.

Bakan Kacır, törende yaptığı konuşmada Şanlıurfa’nın üretim, ihracat ve istihdam alanlarında daha ileri düzeylere taşınacağını belirtti ve Bakanlık olarak teşviklerin ve takviyelerin artırılarak sanayicilerin yanında olunacağını söz etti.

https://twitter.com/TCSanayi/status/1860279881768059003

Son 22 yılda Türkiye genelinde sanayi ve teknoloji alanında yapılan yatırımlara değinen Kacır, organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısının 191’den 362’ye çıkarıldığını, bu bölgelerdeki istihdamın ise 415 binden 2,7 milyona ulaştığını açıkladı.

Şanlıurfa özelinde ise OSB sayısının 1’den 5’e yükseltildiğini ve 31 binden fazla ek istihdam sağlandığını belirtti.

Kentin sanayi ekosistemine yapılan yatırımlar ortasında 2 bin 534 yatırım teşvik dokümanıyla 155 milyar lira sabit yatırım sağlanırken, bu süreçte 105 binden fazla şahsa iş imkanı oluşturuldu.

https://twitter.com/mfatihkacir/status/1859927448944521469

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönelik takviyelerin de artırıldığını vurgulayan Kacır, 22 yıl evvel KOSGEB tarafından desteklenen KOBİ sayısının bir elin parmaklarını geçmezken, bu sayının 21 bine ulaştığını ve toplamda 4,5 milyar liralık dayanak sağlandığını söyledi.

Bakanlık tarafından 337 milyon liralık finansman takviyesiyle hayata geçirilen Şanlıurfa Besin İhtisas OSB’nin, bölgenin besin bedel zincirindeki rolünü artıracağı ve yeni yatırımların önünü açacağı tabir edildi. Şanlıurfa Besin Araştırma ve Tahlil Laboratuvarı’nın da bu kapsamda hizmete girdiğini belirten Kacır, laboratuvarın, sadeyağ, süt eserleri, baharat ve yağlı tohumlar üzere besin dallarında gereksinim duyulan test altyapısını bölgeye kazandırdığını vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Endüstri üretim endeksi senelik bazda artış kaydetti

Şanlıurfa’nın tarım ve sanayi alanındaki potansiyelini artırmak için yürütülen çalışmalar kapsamında, TÜBİTAK eliyle 216 bilimsel projeye ve 379 bilim insanına 378 milyon lira takviye sağlandı.

GAP Hassas Tarım Uygulaması üzere projelerle bölgede ziraî üretimin kapasitesinin artırılması ve teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanılması hedefleniyor.

Ayrıyeten, GAP Projesi ile sulamaya açılan alanların ölçüsünün 425 bin hektara ulaştığı ve Şanlıurfa’nın pamuk, mısır ve hububat üretiminde öncü pozisyona geldiği belirtildi.

2024-2028 periyoduna yönelik Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi kapsamında Şanlıurfa’nın, etrafına hizmet veren bir cazibe merkezi olarak konumlandırıldığı açıklandı.

Besin, dokuma ve tarım bölümlerinde katma kıymet artışı hedeflenirken, kentin lojistik altyapısının güçlendirilmesi ve kentsel hizmetlerde bölgesel merkez rolünün pekiştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, 50 milyon dolarlık yatırım fiyatına sahip selüloz, taş yünü ve temizlenmiş yün üzere çeşitli üretim tesislerinin de kente kazandırılması amaçlanıyor.

Bakan Kacır, Şanlıurfa’nın kalkınma seyahatine katkı sunacak yatırımların devam edeceğini ve bölgenin bereketli topraklarında üretim, ihracat ve istihdamın artırılacağını tabir etti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ