Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Sigorta acenteleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, sektörün dinamiklerini etkiliyor. Bu değişikliklerin detaylarını öğrenin ve sigorta acentelerinin geleceğine dair önemli bilgileri keşfedin.
Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklikler
“Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, daha önce Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgeleri, artık Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından düzenlenecek.
Uygunluk belgeleri tamamlanmış olan acentelerin başvuruları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından değerlendirilecek ve elektronik ortamda SEDDK onayına sunulacak.
SEDDK tarafından durumu uygun görülen acenteler, TOBB tarafından düzenlenen ve faal olarak çalışanlara ilişkin kayıtları gösteren levhaya kaydedilmek üzere TOBB’a bildirilecek.
Bu bildirim, acenteler açısından uygunluk belgesi niteliği taşıyacak ve uygunluk belgesi alan acenteler, levhaya kayıt olabilmek için en geç altı ay içinde TOBB’a başvuracaklar.
Asgari Sermaye Tutarı 4 Milyon Lira Olacak
Yönetmeliğin teknik personelle ilgili kısmına, bireysel emeklilik aracısı unvanına sahip kişilerin, teknik personel olmak için Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından yapılacak teknik personel yeterlilik sınavını geçmeleri ve gerektiğinde mesleki deneyim sürelerini tamamlamaları gerektiği eklendi.
Ayrıca, teknik personel olabilmek için gereken asgari mesleki deneyim süresinin hesaplanmasında bireysel emeklilik aracılığında geçirilen sürelerin de dikkate alınacağı belirtilmiştir.
- Tüzel kişi acentelerin sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı, şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla 3 milyon 250 bin lira olarak belirlenmiştir.
- Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkez için en az 4 milyon lira ve her bir şube için de en az 325 bin lira sermayeye sahip olmaları gerekecektir.
- Şube açmaksızın yalnızca mesafeli satış yapmak isteyen acenteler için de asgari sermaye tutarı 4 milyon lira olacaktır.
Gerçek kişilerin beyan edecekleri mal varlıkları, tüzel kişi acenteleri için aranılan asgari ödenmiş sermayeden az olamayacaktır. Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acentelerin, yılsonları itibarıyla satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az yüzde 4’ü kadar öz kaynağa sahip olmaları gerekecek.
Bu tutar her durumda 4 milyon liradan az olamayacak ve hesaplama yılsonu itibarıyla yapılacaktır. İlave sermaye ihtiyacının ortaya çıkması halinde, eksik kalan sermayenin en geç ilgili yılın haziran ayının sonuna kadar tamamlanması gerekecektir.
Değişiklik İsteme Yetkisi SEDDK’ya Devredildi
Ayrıca, mevzuata ve sigortacılık sektörünün genel menfaatlerine aykırılık tespit edilmesi durumunda, TOBB’dan sigorta acentelerine ilişkin yapılan düzenlemelerin iptal edilmesi veya düzenlemelerde değişiklik yapılmasını isteme yetkisi, Hazine Müsteşarlığından SEDDK’ya devredilmiştir.
Sigorta poliçelerinin düzenlenmesi ve primlerin tahsili ile ilgili yapılan değişiklikle, acente ile sigorta şirketi arasındaki komisyon ve diğer menfaatler hakkında, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayanlara yapılacak bilgilendirmeye ilişkin usul ve esaslar SEDDK tarafından belirlenecektir.
Acenteler, bilgi işlem altyapılarını da SEDDK tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun hale getireceklerdir.
Yönetmelikle birlikte ilan, reklam, afiş ve panolardaki usul ve esaslarda da düzenlemeler yapılmıştır.
Sürekli eğitim başlığı, “Yenileme Eğitimi” olarak değiştirilmiştir.
Buna göre, teknik personel, mesleki yeterliliklerinin ve bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı önceden duyurulacak eğitime beş yılda bir katılacak ve beş yıllık sürenin hesabında SEGEM belgesinin alındığı tarih veya yenileme tarihi esas alınacaktır.
Teknik personele verilecek eğitimin tarihi, süresi, kapsamı, yöntemi, ücreti ve diğer koşullara ilişkin çalışmalar ise İcra Komitesinin görüşü alınarak SEGEM tarafından yapılacak ve SEDDK tarafından karara bağlanacaktır. İlgili eğitim SEGEM veya SEGEM tarafından yapılacak hizmet alımı yoluyla verilecektir.
Eğitimi süresi içinde tamamlamayan teknik personelin faaliyeti, bu eğitim tamamlanıncaya kadar durdurulacak ve durumu hakkında TOBB ve Türkiye Sigortalar Birliği’ne (TSB) bilgi verilecektir.
Mevcut yönetmelikte bulunan “Uygunluk belgesinin iptali” başlığı, değişiklik içeren yönetmelikle “Kurumca Alınacak Tedbirler ve Uygunluk Belgesinin İptali” olarak yeniden düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeye göre, kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda, Kanunun 32. maddesi hükümlerine uygun hareket etmediği veya ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen acenteler, kurumca uyarılacaklardır.
Durumu İyileşmeyen Acentelerin Faaliyetleri 6 Aya Kadar Geçici Durdurulabilecek
Uyarının ardından ilgili acentenin durumu hakkında yapılan değerlendirme sonucunda, acentenin faaliyetleri Kurul tarafından altı aya kadar geçici olarak durdurulabilecek veya uygunluk belgeleri iptal edilebilecektir.
Faaliyetleri geçici olarak durdurulan acenteler, durumları levhaya kaydedilmek üzere Kurumca TOBB’a, ayrıca çalıştıkları şirketlerce de poliçe düzenlenmesinin durdurulması için TSB’ye bildirilecektir.
Kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda mali durumlarının bağlı bulundukları sigorta şirketi üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği anlaşılan acenteler için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla kurumca ilgili sigorta şirketlerine bildirimde bulunulacaktır.
Alınan tedbirlere rağmen durumlarında bir iyileşme olmayan acentelerin faaliyetleri, Kurul tarafından 6 aya kadar geçici olarak durdurulabilecektir.
Acentelerin birinci fıkraya istinaden faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması sonrasında, faaliyete başlangıcı takip eden bir yıl içinde aynı fiili tekrar etmeleri halinde uygunluk belgeleri Kurul tarafından iptal edilecek ve kurum, sigorta sözleşmesinde yer alan kişilerin hak ve menfaatlerinin tehlikeye düşmesini önlemek amacıyla durumun aciliyetine ve önemine istinaden acentenin aracılık faaliyetini derhal geçici olarak durdurabilecektir.
Durdurma işlemini müteakip birinci fıkra hükümleri yerine getirilecektir.
Gerek bu madde hükümlerine göre kurumca uygunluk belgesinin iptal edilmesi ve gerekse icra komitesince alınan kararlar çerçevesinde meslekten çıkarılmasına karar verilenler, icra komitesi tarafından levhadan silinecektir.
Bu hususa ilişkin bilgiler TOBB’da ayrı bir liste halinde tutulacak ve elektronik ortamda TSB’ye iletilecektir.
Ayrıca, bu maddede acenteler için öngörülen tedbirler, teknik personel için de uygulanacak ve teknik personelin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması, işlem yapma yetkisinin iptali şeklinde olacaktır.
Bu maddede belirtilen tüm hususlar ilgili acentenin levha kayıtlarına işlenecektir.
Yönetmeliğe, “Kurul, bu Yönetmelikte yer alan maktu ve nispi tutarları yüzde 100’e kadar artırmaya ve yüzde 50’ye kadar azaltmaya yetkilidir.” maddesi de eklenmiştir.
Dokuzuncu maddenin birinci, ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan tutarlar, aksi kurum tarafından belirlenmedikçe, her yıl ocak ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yurt içi üretici fiyat endeksi artış oranında güncellenecektir.
Ayrıca, “Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilen 9. maddenin birinci ve ikinci fıkraları ile getirilen asgari ödenmiş sermaye şartı, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla mevcut acenteler ile ilgili odalara başvuruda bulunmuş gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmaz” şeklinde geçici bir madde eklenmiştir.
Aynı yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasında, 22. maddesinin birinci fıkrasında ve 23. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlıkça” ibareleri “Kurumca” şeklinde düzenlenmiştir. 11. maddesinin ikinci fıkrasında, 15. maddesinin beşinci fıkrasında, 22. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Müsteşarlık” ibareleri “Kurum” olarak ve 23. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlığa” ibaresi “Kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.
Yönetmelik hükümleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı tarafından yürütülecektir.