Tansel Fikri’den Rum Yönetimi Liderine Sert Tepki

Tansel Fikri, Rum Yönetimi liderine yönelik sert eleştirilerde bulundu. Açıklamaları, Kıbrıs’taki siyasi durumu ve iki toplum arasındaki ilişkileri derinlemesine etkileyebilir. Detaylar için içeriğimizi okuyun.

Tansel Fikri’den Rum Yönetimi Liderine Sert Tepki

Rum Yönetimi Liderine Sert Tepki

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Üyesi ve Emekli Büyükelçi Tansel Fikri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis’in, Rum terör örgütü EOKA’nın önde gelen isimlerinden Grivas’ın yardımcısı Aksentiu için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmaya sert bir yanıt verdi.

Fikri, Hristodulidis’in EOKA mensuplarını “kahraman” ilan etmesini eleştirirken, bir yandan da BM gözetiminde yeni bir müzakere süreci başlatma çabalarını “ulusal hafızamızla alay etmek” olarak değerlendirdi.

Bu çelişkili durumu, Kıbrıs Türk halkının tarihine ve varlığına yönelik bir saygısızlık olarak nitelendirdi.

Fikri, açıklamasında 1962 yılında dönemin GKRY Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un Yalusa, Karpaz’da yaptığı konuşmayı hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

  • “Makarios, ‘Kıbrıs’ta Türk ırkının uzantısı bu küçük toplum, Ada’dan sökülüp atılmadığı sürece, EOKA kahramanlarının ulusal görevi tamamlanmış olmayacaktır’ diyerek, Türk varlığını hedef almıştı.”

Fikri, Hristodulidis’in EOKA’yı yüceltme çabasının, Kıbrıs Türk halkına yönelik gerçek niyetlerini bir kez daha gün yüzüne çıkardığını vurguladı.

Ayrıca, Annan Planı da dahil olmak üzere tüm Birleşmiş Milletler (BM) çözüm önerilerini reddeden Rum-Yunan tarafının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) eşit varlığı ve uluslararası statüsünün kabul edilmeden yeni bir müzakere sürecine geçilmesine karşı çıktığını belirtti.

Fikri, bu konuda şu ifadeleri kullandı:

  • “Annan Planı dahil kayda değer tüm BM çözüm önerilerini dünya ve tarih önünde reddetmiş bir Rum-Yunan kanadı karşısında, KKTC’nin Rum Yönetimi ile eşit varlığı ve eşit uluslararası statüsü kabul edilmeden, BM gözetiminde Cenevre’de yeni bir görüşme sürecine geçit vermek, Türkiye ve KKTC açısından siyasi bedelleri yüksek, stratejik ve vahim bir hatadır.”

Son olarak, başta Türkiye ve KKTC yetkilileri olmak üzere hiçbir makamın, Rum-Yunan tarafına ya da uluslararası camiaya Kıbrıs sorunu bağlamında borçlu olmadığını belirten Fikri, “Haklarımızdan ve egemenliğimizden taviz vermemiz söz konusu değildir ve olmamalıdır!” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  2025 Bütçe Görüşmeleri ve Meclis Çalışmaları Hakkında Bilgiler

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ