Trafik Güvenliği Üzerine Eleştiriler ve Öneriler

Trafik güvenliği konusundaki eleştirileri ve çözüm önerilerini derinlemesine inceleyin. Bu içerikte, kazaların azaltılması ve güvenli yolların oluşturulması için öneriler ve görüşler bulacaksınız.

Trafik Güvenliği Üzerine Eleştiriler ve Öneriler

Trafik Güvenliği Üzerine Eleştiriler

KTMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, yollardaki denetimlerin ve muayene istasyonlarındaki kontrollerin, trafik güvenliğini sağlamak için yeterli olmadığını vurguladı.

Yarkıner, yolların, hız limitlerinin, toplu taşıma sistemlerinin, denetimlerin, araçların ve sürücülerin güvenlik açısından yetersiz olduğunu savunarak, bu konularla ilgili yapılması gerekenleri yazılı bir açıklama ile paylaştı.

Yarkıner, sol direksiyonlu araçlara ve 18 yaşındaki araçlara verilen ithal izinlerini eleştirerek, “Trafiğin bu durumda olması rastlantı değil.

Hükümetin gündeminde trafik güvenliği yok.” dedi.

Trafikte niyetin, sorunu çözmek mi yoksa daha büyük sorunlar yaratmak mı olduğunu sorgulayan Yarkıner, Makina Mühendisleri Odası’nın yargıya başvurusu üzerine Bakanlar Kurulu’nun sol direksiyonlu araçların ithaline izin veren kararı hakkında ara emri alındığını hatırlattı.

Geçtiğimiz hafta Lapta’da 7 yaşındaki bir çocuğun bir otobüsün çarpması olayını anımsatan Yarkıner, güvenlik sistemlerinden yoksun araçlara kamusal taşıma yetkisi verildiğini savunarak, “18 yaşında olan kullanım dışı demir yığını araçlar Bakanlar Kurulu kararıyla ülkemize getiriliyor.” ifadesini kullandı.

Yolların Durumu ve Hız Limitleri

Yollardaki tek güvensizliğin ışıklandırma olmadığını belirten Yarkıner, “İşaretleme, yol sınıf tanımı, tasarım koşullarına uygun olmayan hız limitleri ve muhtemel riskler incelenmeli.” diyerek, ülkemizde 100 km/s hıza uygun bir yol bulunmadığını ifade etti.

Yol sınıflarının ve hız limitlerinin tasarım kriterleri açısından kusurlu olduğunu belirten Yarkıner, devamında şunları söyledi: “Ağır yük taşıyan araçların yollarda sebep olduğu deformasyon, hafif araçların yol tutuşunu olumsuz etkilemektedir.

Araçların yük kapasiteleri ile ilgili A.E 662 doğru değildir, yolların deformasyonunun ve ağır araçların duramayarak çarpışma sebeplerindendir.

BU HABER SENİN İÇİN  İsias Otel davasında ara karar açıklandı!

Araç yük ve boyutları doğru şekilde tespit edilmelidir.” Hız limitlerinin de güvensiz olduğunu savunan Yarkıner, “Araç durma standartları tespit edilmeden ve denetimleri yapılmadan hız limiti belirlenemez.” dedi.

Yol Güvenliği ve Araç Sınıflandırmaları

Ercan yolunda ve birer ay arayla Gönyeli – Güzelyurt yolunda 3 gencin yol hatası nedeniyle hayatını kaybettiğini savunan Yarkıner, “Yollar hakkındaki A.E 555/2020 de bölünmüş yol enstrümanı doğru değildir, acilen düzeltilmelidir.” dedi.

Karayolları Dairesi’nin bu olayları inceleyerek bilgi ve tecrübesini artırması gerektiğini vurguladı.

Araçların da güvenlik açısından yetersiz olduğunu belirten Yarkıner, araç sınıflandırmalarının yanlış yapıldığını savunarak, “Bu zafiyet düzeltilmeden araç muayeneleri ve yol güvenliğine uygunlukları teyit edilemez.” dedi.

Hali hazırda yapılan muayenelerin, çağdaş güvenlik standartları dikkate alındığında yetersiz kaldığını ifade eden Yarkıner, Girne Dr.

Akçiçek Hastanesi önündeki ve 13 Ocak’taki can kaybının buna örnek olduğuna dikkat çekti.

Toplu Taşıma ve Sürücü Eğitimi

Toplu taşımanın da güvensiz olduğunu belirten Yarkıner, “Yolcu taşıma hizmetleri kamusal hizmettir ve bu hizmeti yapan firmalara 18 yaşında ekonomik ömrünü doldurmuş, yol güvenlik değeri olmayan araç ithal izni vermek yapılabilecek büyük kötülüktür.” diyerek, gümrük, KDV muafiyetli ruhsat ve kayıt harcı indirimleri uygulanarak sektörde güvenli araç sahibi olunmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Sürücülerin de güvenlik açısından yetersiz olduğunu belirten Yarkıner, “Türkçe okuma yazması olmayan sürücüler vardır.

Araç sınıflarına uygun trafik eğitimleri gerekmektedir.” dedi. Üst yapılı araç sürücülerinin eğitimlerinin sadece direksiyon ile sınırlı olmaması gerektiğine dikkat çekerek, taşıdıkları yüke göre muhtemel tedbirler hakkında da eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.

Denetimlerin Yetersizliği

Denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Yarkıner, mevcut mevzuatı “çağ dışı” olarak nitelendirerek, “Polisin yollarda yapacağı denetimler ve muayene istasyonlarında yapması gereken denetimler hiçbir zaman trafik güvenliğine yeterli olmayacaktır.” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  Kapsamlı Trafik Denetimleri Sonuçları

Gerekli regülasyonların, yol ve araç sınıflarına uygun standartların ülkemizde mevcut olmadığını belirten Yarkıner, “Zümresel menfaatler için trafik güvenliğinin göz ardı edilmesi, sağlıklı bir yönetimin yapacağı iş değildir.” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ