Trafik Kazalarını Önlemek İçin Yeni Düzenlemeler ve Cezalar

Trafik kazalarını önlemek amacıyla hayata geçirilen yeni düzenlemeler ve cezalar hakkında detaylı bilgi edinin. Güvenli bir trafik için alınan önlemler ve yasal değişiklikler ile ilgili en güncel bilgilere ulaşın.

Trafik Kazalarını Önlemek İçin Yeni Düzenlemeler ve Cezalar

Trafik Kazalarını Önlemek İçin Yeni Düzenlemeler

Yeniden düzenlenen yasalarla, trafik kazalarına yol açan bazı davranışların engellenmesi hedefleniyor. Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Yasemi Öztürk, Meclis Genel Kurulu’nda ikinci görüşmeleri yapılan Birleştirilmiş Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Birleştirilmiş Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Birleştirilmiş Yol Güvenliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) önemli bilgiler verdi.

Öztürk, bahsi geçen tasarılarla caydırıcılığı artırmayı amaçladıklarını belirtti ve özellikle ölümlü trafik kazalarına dikkat çekti. Daha önce yapılan bir düzenleme ile trafik kazasında birinin ölümüne sebebiyet vermenin cezasının 7 yıldan 14 yıla çıkarıldığını hatırlattı. Bununla birlikte, trafik ile ilgili sorunların yalnızca cezalarla çözülemeyeceğini, eğitim, denetim ve altyapının önemine de vurgu yaptı.

Alkollü Sürüş Cezaları

Öztürk’ün verdiği bilgiler doğrultusunda, “alkollü araç kullanma” cezasının kademeli olarak uygulanacağı belirtildi. Detaylar ise şu şekildedir:

  • 51-100 promil: Alkollü sürücülere asgari ücretin %50’si kadar para cezası ve 100 puan ceza kesilecek. Cezanın ödenmemesi durumunda kişi, asgari ücretin beş katına kadar para ve/veya bir yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilecek.
  • 101-150 promil: Bu aralıktaki alkollü sürücülere asgari ücretin %100’ü kadar para cezası ve 100 puan ceza uygulanacak. Mahkemeye gitmesi halinde asgari ücretin 10 katına kadar para ve/veya iki yıla kadar hapis cezası alabilecek.
  • 151 promil ve üzeri: Bu durumda sabit ceza uygulanmayacak; konu mahkemeye intikal ettirilecek. Kişi, beş iş günü içinde mahkemeye çıkmak zorunda kalacak ve mahkeme asgari ücretin 15 katına kadar para ve/veya üç yıla kadar hapis cezası verebilecek.

Uyuşturucu ve İlaç Etkisi Altında Sürüş

Uyuşturucu etkisi altında araç kullanma durumunda da sabit ceza uygulanmayacak ve konu mahkemeye taşınacak. Mahkeme, asgari ücretin 15 katına kadar para ve/veya üç yıla kadar hapis cezası verebilecek. İlaç etkisi altında araç kullanma durumunda da benzer bir süreç geçerli olacak. Burada da sabit ceza uygulanmayacak ve mahkeme asgari ücretin beş katına kadar para ve/veya iki yıla kadar hapis cezası verebilecek.

Elektronik Denetim ve Ceza Kesme

Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı Yasası’nda yer alan bazı suçlar, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası kapsamındaki suçlar, Elektronik Denetim Sistemi (kameralar ve radarlar) ile de tespit edilerek ceza kesilebilecek. Ayrıca, aracın şasi numarasını değiştirmek, bozmak ve tahrip etmek suçuna sabit ceza uygulanmayacak; bu durum da mahkemeye sevk edilecektir. Mahkeme, asgari ücretin üç katına kadar para cezası ve/veya üç yıla kadar hapis cezası verebilecektir.

Trafik Kurallarının İhlali ve Cezalar

Tehlikeli sürüşten 15 ay içerisinde iki kez ceza alan bir kişi, üçüncü kez tehlikeli sürüş yaptığında mahkemeye sevk edilecektir. Yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında da mağdurun şikayeti durumunda tüm suçlar mahkemeye taşınacaktır.

Yeni Cezalar ve Düzenlemeler

  • İtfaiye, polis karakolu, sinema, tiyatro, banka, cami, kilise, hastane, klinik, okul veya garajın giriş veya çıkış yerinde park etmenin cezası asgari ücretin %5’inden %10’una yükseltildi.
  • Emniyet kemeri kullanmamanın para cezası asgari ücretin %10’undan %20’sine, ceza puanı ise 5’ten 10’a çıkarıldı.
  • “T” işletme izni olmadan yolcu taşımanın para cezası %25’ten %200’e çıkarken, ceza puanı 20’den 50’ye yükseltildi.
  • Polisin “dur” talimatına riayet etmemek durumunda hem para hem de puan cezası arttırıldı; bu suçun para cezası asgari ücretin %10’undan %100’üne, ceza puanı ise 5’ten 100’e çıkarıldı.
  • Sabit görüntülü radar sistemi olan yerlerde hız sınırını 20 km’ye kadar aşmanın ceza puanı 5’ten 10’a, 20 km’den fazla aşmanın ise 25’ten 30’a yükseltildi.
  • Sürücülerin cep telefonunu eline alarak konuşması suçuna asgari ücretin %100’ü kadar para ve 50 ceza puanı kesilecek.

Yasada, araç kullanırken telefonla konuşma konusunda yeni bir tanım yapıldı. Söz konusu madde şu şekilde düzenlendi: “Sürücülerin sürüş esnasında cep telefonu, tablet, araç telefonu veya benzeri elektronik cihazları eline alarak konuşması ya da kullanması veya eline alsın ya da almasın bu gibi cihazlarla veya herhangi bir materyalle bir şey yazması, bir şey okuması veya izlemesi” olarak belirlendi. Bu düzenlemeyle, cep telefonu elde olmadan bluetooth kulaklık ve araç teybine bağlı bluetooth ile konuşma ceza nedeni olmayacak. Ayrıca, sürücülerin sürüş esnasında sigara, tütün ürünü veya elektronik sigara kullanmasına asgari ücretin %5’i kadar ceza verilecektir.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplantısı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ