Trump’ın Gümrük Vergisi Kararı ve Piyasalara Etkisi
Trump’ın gümrük vergisi kararı, uluslararası ticareti nasıl etkiliyor? Bu yazıda, bu stratejinin piyasalara olan etkileri ve ekonomiye yansımalarını detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Trump’ın gümrük vergisi kararı, Meksika ve Kanada için geçici olarak ertelenmiş olsa da, tüketici fiyatlarını yukarı çekme potansiyeliyle dikkat çekiyor.
Bu durum, faiz oranlarının daha yüksek kalacağı beklentisini doğurarak, kısa vadeli Hazine tahvili getirilerini dün bir ara sekiz baz puana kadar artırdı ve %4,28 seviyesine yükseldi.
Ancak, daha uzun vadeli getiriler, ekonominin duraklama olasılığına ilişkin endişelerle ters bir yönde hareket etti. 2 ve 30 yıllık tahviller arasındaki getiri farkı, Aralık başından bu yana en dar seviyeye geriledi.
Trump’ın müzakerelere olanak tanımak amacıyla Kanada ve Meksika’ya yönelik zamları geçici olarak ertelemeyi kabul etmesi sonrasında piyasalardaki hareketler hafifledi.
Yüksek Enflasyon ve Düşük Büyüme Riski
Marlborough Investment Management’ta portföy yöneticisi olan James Athey, “Şimdilik varsayılan gidişat, daha yüksek enflasyon ve daha düşük büyüme olacak gibi görünüyor.
Daha güçlü bir ABD doları ile birlikte daha düz bir getiri eğrisi muhtemel sonuç olacaktır” şeklinde yorum yaptı.
Brandywine Global Investment Management portföy yöneticisi Jack McIntyre ise durgun büyüme ve yükselen enflasyon kombinasyonuna atıfta bulunarak, “Stagflasyon riskleri artıyor.
Büyümeyle ilgili her şeye belirsizlik merceğinden bakılması gerekiyor.
Daha fazla netlik elde edene kadar yatırım ertelemeleri söz konusu olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Benzer bir görüşü savunan Goldman Sachs Group Inc., tahvil piyasasının mevcut yönünün devam edeceğini ve getiri eğrisinin düzleşeceğini öngörüyor.
BNP Paribas SA, Singapurlu DBS Bank Ltd. ve Japon SMBC Nikko Securities Inc. gibi kurumlar da bu durumun ABD ekonomisini stagflasyona düşme riskiyle karşı karşıya bıraktığını vurguluyor.