Tufan Erhürman’dan Ülke Gündemine Eleştiriler
Tufan Erhürman, ülke gündemini değerlendirerek siyasi gelişmelere yönelik eleştirilerini paylaşıyor. Bu yazıda, Erhürman’ın görüşleri ve önerileri ile Türkiye’nin mevcut durumu üzerine derinlemesine bir analiz yer alıyor.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın Değerlendirmeleri
CTP Basın Bürosu’ndan alınan bilgilere göre, TV2020’de katıldığı bir programda ülke gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulunan Tufan Erhürman, hem iç hem de dış politikada yürütülen uygulamaların sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
Hükümeti eleştirerek, “Elektrikte, sağlıkta ve eğitimde durum aynı.
Nüfus arttıkça okullar ve hastaneler yetersiz kalıyor.
Bunlar, aylardır hatta yıllardır dile getirdiğimiz sorunlar.” şeklinde konuştu.
Erhürman, CTP iktidara geldiğinde öncelikle bir nüfus sayımı gerçekleştireceğini ve ardından nüfus politikası belirleyeceğini belirtti. “Memleket öyle bir noktaya geliyor ki, hepimizi polis yapsak bile yetersiz kalacağız.
Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma planına ihtiyaç var” diyen Erhürman, nüfus dinamiklerini bilmeden ve gelecekteki ihtiyaçları öngörmeden kalkınma planı oluşturmanın imkansız olduğunu ifade etti.
Ekonomide Güney’e yönelik bir akış olduğunu savunan Erhürman, “Ancak hükümet mensupları, ‘Ekonomi güneye kaymıyor’ diyor.
Bu tarafta o kadar fazla nüfus var ki, güneye geçenler bizi etkilemiyor gibi düşünüyorlar.
Oysa bu söylem, eşitsizlik yaratıyor.” dedi.
“Değişimin Zamanı Geldi”
Nüfusun son beş yılda büyük bir artış gösterdiğini belirten Erhürman, “Girne’deki Rus nüfusunda azalma başladı; çünkü dönmeye başladılar. ‘Ucuz bir ülke diye geldik, artık ucuz değil’ diyorlar.
Türkiye’den gelen işçiler de geri dönüyor, yerlerine üçüncü ülkelerden insanlar geliyor.
Her ülkenin dışarıdan gelen nüfusu hazmetme kapasitesi vardır.
Bu kapasite aşıldığında, güvenlik ve altyapı sorunları ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.
Erhürman, mevcut hükümetin günü kurtarma çabası içinde olduğunu vurgulayarak, “Karşımızdaki yapı sürdürülebilir değil.
Değişimin zamanı geldi ve bu değişimi gerçekleştirmemiz gerekiyor.” dedi. “Her şeyden şikayet edip aynı zihniyetle devam etmek, bu ülkeyi yaşanmaz hale getirmekten başka bir işe yaramaz.
Bu zihniyet gitmedikçe işler düzelmeyecek.” şeklinde konuştu.
Trafik Sorununa Dikkat Çekti
Trafik sorunuyla ilgili de yorumda bulunan Erhürman, “Yol güvenliğini sağlamaya başladım diyebiliyor musun?
Her trafik kazasından sonra aynı hikâye tekrarlanıyor: Beş buçuk yıl boyunca ‘yetki karmaşası’ dediler.
Oysa yasa yapma ve tüzük çıkarma yetkisi ellerinde.
Neden çözüm üretmiyorsunuz?” diye sordu. “Bu ülkede bir hükümet var ve Ulaştırma Bakanı da o hükümetin içinde.
Herkes aynı yere bağlı.
Parlamenter demokraside hükümetin sorumluluğu ortaktır.” dedi.
Kıbrıs Sorunu Üzerine
Kıbrıs sorunuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Tufan Erhürman, dönemin Kıbrıslı Rum lideri Nikos Anastasiadis’in “Siyasi eşitliği toplumuma nasıl anlatırım?” sorusu yüzünden masadan kalktığını vurguladı. “Son gece, çözüm için masaya oturulduğu sanılırken, Anastasiadis daha masaya oturmadan ekibine ‘Bavullarınızı hazırlayın’ demişti.” diyen Erhürman, Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamalarının doğruluğuna dikkat çekti.
“Türkiye, çeşitli açılımlar yaptı ve bunlar kayda geçti.
Masadan kalkılmasının sebebi siyasi eşitliktir ve masadan kalkan da Anastasiadis’tir.” diyen Erhürman, şimdiki Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in de o dönemde Dışişleri Bakanı olduğuna işaret etti.
Erhürman, “Şimdi kalınan yerden devam edilmesi gerektiğini söylerken Crans Montana’da neden masadan kalktınız?” şeklinde sordu.
BM’nin Sözleri ve Çözüm İhtiyacı
Tufan Erhürman, “Bir Kıbrıslı Türk’ün olumlu oyu olmadıkça federal devlette hiçbir karar verilemez” ilkesinin BM Güvenlik Konseyi (GK) kararlarında yer aldığını belirtti.
Ayrıca, GK raporlarında siyasi eşitliğin neyi içerdiğinin açıkça belirtildiğini vurguladı. “CTP, müzakere tarihine bakarak diyor ki: Artık yeni bir müzakere masasına oturmak için dört şartımız var.
Bu dört şart bizim ön şartımız değil, BM’nin bugüne kadar söylediği şeylerdir.” dedi.
Erhürman, bu şartların mart ayında masaya konulmasını önerdi ve çözümün acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti. “Yanlış politikalar yüzünden üzerimize bu elbise giydiriliyor.
Sayın Hristodulidis, ‘Ben çözüm istiyorum ama Türkler BMGK kararlarının dışına çıkıyor, kendimi garantiye almak için Amerika ile anlaşma yapmalıyım’ diyor.” açıklamasında bulundu.
“Çözüm artık acil bir ihtiyaçtır.
Bu sürdürülebilir bir durum değil.
Geçen her gün, içeride de dışarıda da toplumumuzun geleceğinden çalınan günlerdir.
Artık değişim şarttır.” sözleriyle Erhürman, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.