Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Toplantısı Bakü’de Gerçekleşti
Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Toplantısı, Bakü’de gerçekleştirildi. Türk dillerinin ortak alfabe kullanımını tartışan bu önemli toplantıda, kültürel iş birliği ve dil standartlaşması konuları ele alındı.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisi, Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun 3. toplantısının yapıldığını duyurdu.
Bu toplantıya, Türk Dili ve kültürünü temsil eden TDT üyesi ülkelerden gelen komisyon üyeleri katıldı.
Açıklamada, toplantının başarıyla tamamlandığına vurgu yapılarak, “Toplantının temel amacı, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yıllık faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaları sonuçlandırmaktı.” ifadesine yer verildi.
Fotoğraf: Ruslan Rehimov/AA
Toplantının ilk bölümünde, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi.
Komisyon üyeleri, bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken unsurlara dair önemli tespitlerde bulundu.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir.”
Toplantının başarıyla sonuçlanmasının tarihi bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Türk Akademisi, “Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik ederken, aynı zamanda onların dil mirasını korumaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür etti.
Ayrıca, “İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi’nin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir.” ifadesiyle, toplantının önemi ve gelecekteki işbirlikleri vurgulandı.