Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın Yargı Sistemi Üzerine Açıklamaları

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, yargı sistemi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Adaletin geleceği ve hukukun üstünlüğü konularındaki görüşlerini keşfedin. Yargı reformları ve toplumsal etkileri hakkında derinlemesine bilgi edinin.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın Yargı Sistemi Üzerine Açıklamaları

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın Açıklamaları

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, BRT ekranlarında yayınlanan ve Pembe Paşaoğluları tarafından hazırlanan ’18.

Saat’ adlı programa katılarak, yargı sistemine dair önemli bilgiler paylaştı. Özerdağ, ülkede şu anda 51 görevli yargıç bulunduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi ortalamalarına göre her yüz bin kişiye 22 yargıç düştüğünü vurgulayarak, yargıç sayısının ne denli düşük olduğunu ifade etti.

Başkan Özerdağ, 2025 yılına kadar ceza mahkemeleri, özellikle de ağır ceza mahkemelerinde mahkeme sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Daha fazla yargıç alma imkanlarımız yaratılabilirse, ceza davalarının daha hızlı bir biçimde sonuçlanmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Kendi konuşmasında mahkeme binalarındaki eksikliklere de dikkat çeken Özerdağ, Yüksek Mahkeme olarak günümüz koşullarına uygun yeni bir Yüksek Mahkeme binası inşa etme çalışmalarına hız verdiklerini, yargıç sayısının artma ihtimalini de göz önünde bulundurduklarını ifade etti.

“Bina sorunlarının çözülmesi gerekmektedir” diyen Özerdağ, özellikle Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa Kaza Mahkemeleri’nin en yoğun mahkemeler olduğunu ve bu mahkemelerde daha fazla yargıç alımına olanak tanıyacak yeterli salon veya oda bulunmadığını belirtti.

Hedeflerinin 2025 yılına kadar daha fazla yargıç alımına imkan tanıyacak altyapı sorunlarını gidermek olduğunu vurguladı.

Yeni Yüksek Mahkeme binasının bir iki yıl içinde inşa edilebileceğini ifade eden Özerdağ, “Yüksek Mahkeme olarak boşaltacağımız alanlar Kaza mahkemesinde oda ve salon olarak kullanılacaktır.

Bu sayede Lefkoşa’da iki Ağır Ceza Mahkemesi’nin oluşması da gündeme gelebilir” dedi.

Yargının hızlanması ve adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesi için yargıya gereken önemin verilmesi gerektiğini ifade eden Özerdağ, “Bütçeye bu yıl içerisinde binalarımız için 50 milyon TL kaynak ayrıldı” diye konuştu.

BU HABER SENİN İÇİN  Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Açıklaması

Ülkede suç türlerinin hangi alanlarda yoğunlaştığına dair genel bir çalışma yapma niyetinde olduklarını açıklayan Özerdağ, “Uyuşturucu suçlarının artışı, trafik suçlarının artması ve kişilere yönelik suçların artışı gibi konular, bölgeler bazında zaman zaman farklılıklar göstermektedir” dedi.

Bir vatandaş olarak suç olaylarının hemen hemen her gün manşetlerde yer almasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Özerdağ, toplumsal olarak daha güzel günler görebilmek için sosyolojik çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. “Devletin suçların nereden kaynaklandığını ve neden arttığını araştırması lazım.

Bu konuda biz de gerekli katkıyı koymaya hazırız” diyen Özerdağ, temel hedefin suçların önlenmesi olması gerektiğini söyledi.

KAMUSAL DENETİM ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI

Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ, “Toplumsal olarak daha iyi bir noktaya ulaşabilmek için suçların nasıl önlenebileceği konusunda çalışmalar yapmamız gerekmektedir.

Bu, kamusal denetim, bireylerin kurallara uyma alışkanlığının geliştirilmesi ve toplumsal huzurun sağlanması üzerinde düşünmemiz ve çalışmamız gereken konulardır.

Hangi suçların nasıl meydana geldiği ve nasıl arttığı üzerinde bu yıl ciddi bir şekilde çalışmayı umuyoruz” dedi.

Uyuşturucu suçlarının artışını gözlemlediklerini de belirten Özerdağ, “Uyuşturucu suçlarının neden arttığını, ülkemize nasıl geldiğini ve gençlerimize, çocuklarımıza nasıl ulaştığını tespit etmemiz gerekiyor.

Kamu sektörünün kendi içinde denetimi daha etkin şekilde sağlaması, kamu içindeki suçların ciddi bir şekilde azalmasına sebep olabilir” diye ekledi.

Mahkemelerle ilgili elektronik ve dijitalleşme konusundaki çalışmalara da büyük önem verdiklerini ifade eden Özerdağ, “Özellikle mahkemelerin web sitesini uluslararası standartlara yükselttik.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer birçok mahkemenin standartlarına göre bilgi ve verileri güncelledik” dedi.

Mahkemelerin daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmesi için teknoloji ve dijitalleşmenin ön planda tutulduğunu açıkladı.

Bir soru üzerine, 2025 yılı içerisinde eczacılarla ilgili ve sahte diplomalarla ilgili yargılamaların devam edeceğini ve sonuçlanacağına inandığını da dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılan Çalışma Ziyareti

SAVUNMASIZ TANIKLARLA İLGİLİ YASAL ÇALIŞMA

Özerdağ, 2025 yılında yasama ve yürütmeden yargının beklentisinin ne olduğuna dair bir soruya ise “Ülkenin yasalar açısından hızlı bir şekilde çıkarılması gereken yasalar var.

Yürütme açısından ise ülkenin ekonomik sorunlarına daha etkin çözümler üretilmesi beklenmektedir” şeklinde yanıt verdi.

Son günlerde savunmasız tanık denilen kişilerin basında çıkan haberlerle sorun yaşadığına da işaret eden Özerdağ, bu konuda gerekli yasal çalışmanın ivedilikle yapılması ve gerekli uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Savunmasız tanıkların devletin güvencesi altında olması gerekmektedir.

Bu konuda mahkemeye intikal etmiş suç konularında tanıkların, özellikle savunmasız olarak adlandırdığımız çocuklar, kadınlar ve tehdit altında olan kişiler için gerekli yasal çalışmaların yapılması ve önleyici tedbirlerin alınması zorunludur” dedi.

“Aksi takdirde ceza yargılamasının temeli olan gerçeklerin ortaya çıkmasının önüne geçilecektir ki bu da toplum için büyük bir sorun yaratır” diyerek sözlerini tamamladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ