2023-2024 Narenciye Sezonu Değerlendirmesi

2023-2024 narenciye sezonu, üretim, talep ve piyasa trendleri açısından değerlendiriliyor. Bu sezonda yaşanan gelişmeler, fiyat dalgalanmaları ve ihracat potansiyeli hakkında kapsamlı bilgilerle dolu bir inceleme.

2023-2024 Narenciye Sezonu Değerlendirmesi

Narenciye Sezonu Değerlendirmesi

Narenciye Sezonu Değerlendirmesi

Narenciye sezonu 2023-2024 yılı itibarıyla tamamlandı.

Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, KIBRIS’a yaptığı açıklamalarda, yaşanan çeşitli olumsuzluklara rağmen narenciye ürünlerinin değerlendirildiğini belirtti.

Redif, bu yıl toplam 94 bin ton ürün hasat edildiğini ifade etti.

Raporlanan Rekolte ve Hasat

Cemal Redif, narenciye rekoltesinin her yıl 110 bin ton ile 130 bin ton arasında değiştiğini, bu yıl ise fiili olarak hasat edilen ürün miktarının 94 bin ton olduğunu açıkladı. Üreticilerin %95’inin ürünlerinin, tespit yapıldıktan sonra Cypfruvex tarafından hasat edildiğini belirtti.

Üretici Zararları ve Devlet Desteği

Redif, ihracat yapılacak bir piyasa olmamasına rağmen, hastalıkla ilgili sıkıntılar ve İsrail piyasasındaki yaptırımlara rağmen, narenciye ürünlerinin başarılı bir şekilde kesilip değerlendirildiğini dile getirdi.

Bunun sonucunda üretici bazında zararların minimum seviyede olduğunu kaydetti.

Cypfruvex, alım fiyatı ve devlet desteği ile birlikte üreticilere toplam 171 milyon 272 bin 264 TL ödeme gerçekleştirecek.

İşlenen Ürün Miktarları

2023-2024 yılı narenciye sezonu, 15 Ocak’ta başlayıp 2 Ağustos’ta sona erdi.

Bu süreçte Cypfruvex’te yaklaşık 2 bin ton greyfurt, bin 100 ton limon, 25 bin ton mandora mandalina ve 36 bin ton valensiya ürünleri işlendi.

Bu ürünlerin bir kısmı konsantre edilirken, bir kısmı da paketleme işlemlerinde değerlendirildi.

İhracat Sorunları ve Fumigasyon

Redif, yaş meyve ihracatıyla ilgili sorunların hala devam ettiğini belirtti.

Türkiye’den gönderilmesi planlanan ürünlerin fumigasyon işlemleri için taleplerin yapıldığını ancak Cypfruvex olarak hiçbir ürüne fumigasyon yaptırmadıklarını vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Baykar, İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace'i satın alıyor

Bunun, meyvenin sağlığına zararlı olduğunu bildiklerini ifade etti.

Ayrıca, dünyada böyle bir uygulamanın olmadığını kaydetti.

Akdeniz Meyve Sineği Sorunu

Cemal Redif, mevsimsel olarak havaların erken ısınması nedeniyle Akdeniz Meyve Sineği salgınının ürünlere ciddi zararlar verdiğini hatırlattı.

Ancak ağaçta durabilen hiçbir ürünün dalında bırakılmadığını belirtti.

Redif, bu sinek nedeniyle ürünlerin dökülmesi üzerinde şirket olarak yapabilecekleri bir şey olmadığını ifade ederek, bu durumun kaygı verici olduğunu ekledi.

Ürün Tespiti ve Ödemeler

Tarım Bakanlığı, tespit edilen bahçelerdeki ürünlerin bedelini Maliye Bakanlığına yatıracaklarını ve tespit edilen tonajların, Başbakanın talimatlarıyla Tarım Bakanlığı tarafından dalında kalmış ürün kapsamında değerlendirileceğini açıkladı.

Tespit edilen ürün miktarının 8-10 bin ton civarında olduğunu belirtti.

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Sonuç ve Gelecek Beklentileri

Toplam rekoltenin her yıl 110 bin ton ile 130 bin ton arasında değiştiğini kaydeden Redif, bu yıl hasat edilen ve belediye kantarından geçen ürün miktarının 94 bin ton olduğunu vurguladı.

Ayrıca, iç piyasada da önemli miktarda yafa portakalı, limon, valensiya ve mandalin tüketildiğini ekledi.

Redif, üretici bazında zararların minimum seviyede olduğunu ifade ederek, hükümetin doğru kararlarının, üretici birliklerinin hassasiyetinin ve desteklemelerin önemine değindi.

Bu sayede, ihracat yapılacak piyasa olmadan, hastalıkla ilgili sıkıntılara rağmen, narenciye ürünlerinin kesilip değerlendirildiğini belirtti.

Ödeme Tarihleri

Ödeme Tarihleri

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2023-2024 üretim yılında Nisan ayında hasadı tamamlanan Valensiya ürünlerinin Cypfruvex alım fiyatı ve Başbakan Ünal Üstel’in verdiği ek destekle birlikte ödemelerin 13 Ağustos 2024’te banka hesaplarına yapılacağı bildirildi.

Mayıs, Haziran ve Temmuz-Ağustos aylarında hasadı tamamlanan ürünlerin ödemeleri ise sırasıyla 16, 20 ve 26 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.

Toplamda 701 üreticiye 33.257.444 Kg Valensiya ürünü için Cypfruvex alım fiyatı artı devlet desteği ile birlikte toplam 171.272.264 TL ödeme yapılacaktır.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs Türk Patates Üreticiler Birliği'nden Fahiş Fiyat Açıklaması

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ