26 dakikada 50 dolara OpenAI’a rakip yapay zeka yaptılar!

Stanford Üniversitesi ve Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, sırf 26 dakika içinde ve 50 dolardan daha az bir maliyetle OpenAI’ın gelişmiş modellerine rakip bir yapay zeka modelini eğitmeyi başardı. s1 olarak isimlendirilen bu model, 1 …

26 dakikada 50 dolara OpenAI’a rakip yapay zeka yaptılar!

Stanford Üniversitesi ve Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, sırf 26 dakika içinde ve 50 dolardan daha az bir maliyetle OpenAI’ın gelişmiş modellerine rakip bir yapay zeka modelini eğitmeyi başardı. s1 olarak isimlendirilen bu model, 1.000 sorudan oluşan küçük bir bilgi seti ile eğitildi ve büyük yapay zeka modellerinin bilgisini küçük modellere aktaran distilasyon (distillation) sistemi ile geliştirildi.

50 dolarlık OpenAI rakibi yapay zeka: s1

Araştırmacılar, s1’in mantık yürütme yeteneklerini geliştirmek için Google’ın Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental modelinden yararlandı.

Lakin Google’ın hizmet koşulları Gemini API’sinin rakip yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için kullanılmasını yasaklıyor ve bu durum mümkün türel meseleleri gündeme getiriyor.

26 dakikada 50 dolara OpenAI’a rakip yapay zeka yaptılar!

s1 modeli, Alibaba Cloud’un açık kaynaklı Qwen2.5 modeli üzerine inşa edildi.

Başlangıçta 59.000 soruluk büyük bir data seti kullanılarak eğitime başlansa da yapılan testler daha küçük bir data setinin benzeri doğruluk oranlarını sunduğunu ortaya koydu ve böylelikle eğitim mühleti ve maliyet kıymetli ölçüde düşürüldü.

26 dakikada 50 dolara OpenAI’a rakip yapay zeka yaptılar!

Çin, Trump vergileri yüzünden Apple’a acımayacak!

Çin, Apple’ın App Store siyasetlerini inceliyor.

ABD-Çin ticaret gerginliği tırmanırken şirketlerde son durum ne?

Eğitim süreci 16 adet Nvidia H100 GPU kullanılarak tamamlandı.

Model, doğruluğunu artırmak için test-time scaling ismi verilen gelişmiş bir teknikten yararlanıyor.

Araştırmacılar, modele “Wait” komutu ekleyerek cevap üretme müddetini uzattı ve böylelikle modelin karşılıklarını tekrar gözden geçirip kusurlarını düzeltmesine imkan tanıdı.

Bu prosedür, yapay zekanın karmaşık mantık süreçlerini daha yanlışsız çalıştırmasını sağladı.

Bu gelişme, yüksek performanslı yapay zeka modellerinin kesinlikle milyarlarca dolarlık yatırımlarla ve devasa bilgi merkezleriyle eğitilmesi gerekmediğini kanıtlıyor.

OpenAI’ın o1 modeli de benzeri bir mantık yürütme tekniği kullanıyor ve Çin merkezli DeepSeek’in R1 modeli, benzeri bir formülle çok daha düşük maliyetle geliştirildiğini tez ediyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Nvidia'ya Yönelik Çin'e Çip Satış Kısıtlamaları ve DeepSeek'in Etkisi

Ancak OpenAI, DeepSeek’i modellerinden bilgi distile ederek rakip bir yapay zeka geliştirmekle suçladı ve bu durum büyük teknoloji şirketlerinin açık kaynak yapay zeka modelleri karşısındaki duruşlarını yine gözden geçirmelerine neden olabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ