Kolej Giriş Sınavları İçin Ebeveynlere Önemli Uyarılar

Kolej giriş sınavları, öğrencilerin geleceği için kritik öneme sahiptir. Ebeveynler için bu süreçte dikkat etmeleri gereken önemli uyarıları keşfedin. Çocuklarınızın en iyi performansı göstermesi için doğru adımları atmalarına yardımcı olun.

Kolej Giriş Sınavları İçin Ebeveynlere Önemli Uyarılar

Psikolog Bleda Tilki, ilk aşaması Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan Kolej Giriş Sınavları hakkında ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Bu yıl, 2 bin 258 öğrencinin katılması bekleniyor.

Tilki, “Hem çocuklarınız hem de okullar, ebeveynler ve akranlar, özellikle ilkokulun son iki yılında bu süreçte büyük bir etkileşim içinde oluyor.

Siz bir ebeveyn olarak ne kadar rahat olsanız da, okulda koleje hazırlanan çocuklar arasındaki rekabet ve zorbalıklar, çocuğunuz üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir” ifadelerini kullandı.

Bir uzman olarak, bu sistemin çocuklarda yarattığı kaygıyı sıkça gözlemlediğini belirten Tilki, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktaları 7 maddede sıraladı:

  • 1) Lütfen ama lütfen, eğer hala yapmadıysanız, çocuğunuzun akademik başarısının yanında hangi alanlarda kendini iyi ve başarılı hissettiğini, gelecekle ilgili hayallerinin sadece koleji kazanmakla sınırlı olmadığını hatırlatacak bir konuşma yapın!
  • 2) Sınavdan bir gün önce (bugün dahil) ne kolej, ne sınav soruları ne de sınav konularını açmayın; bunun yerine, çocuğunuzun rahatlayacağı etkinliklerde onunla birlikte vakit geçirin.
  • 3) Kaygının normal bir duygu olduğunu ve bu kadar belirleyici bir sınavda herkesin kaygılanabileceğini belirtin.

    Eğer çocuğunuz kaygı hissediyorsa veya bu konuda olumsuz düşünceler içindeyse, bunları sizinle paylaşabileceğini hatırlatın.

  • 4) Sınavın sonucundan bağımsız olarak, sınav sonrası performansa dair hiçbir değerlendirme veya yorum yapmayın (çocuğunuz isterse bu değerlendirmeyi kendisi yapabilir).
  • 5) Sınavdan sonraki günlerde, Şubat tatilinde de lütfen çocuğunuzun koleje hazırlanmak adına rafa kaldırdığı oyunları, aktiviteleri ve aile zamanlarını bolca geri getirerek onun mutluluğunu artırın.
  • 6) Psikolojik sağlığın en önemli unsurlarından biri dengeyi sağlamaktır.

    Bu çocuklar, ilk aşamalarını tamamladıkları bu maratondan sonra uzun süre boyunca taşıdıkları duygusal yükleri bırakma ve normalleşme zamanına gireceklerdir.

    Onların neye ihtiyaç duyduklarını ve en çok neleri özleyip yapmak istediklerini mutlaka sorun!

  • 7) Ve en önemli madde; çoğu çocuk, akademik başarı ve performanslarının ebeveynleri ve çevreleri tarafından bir kabul ve sevgi koşulu olduğuna dair alt mesajlar alır.

    Siz bunu doğrudan ifade etmeseniz de, çocuklar bu durumları anlamakta zorlanabilirler ve ebeveyn sevgisini kaybetme korkusu taşıyabilirler.

    Ona olan sevgi ve onayınızın, başarılarından bağımsız olduğunu açık bir şekilde ifade edin.

BU HABER SENİN İÇİN  Prof. Dr. Ahmet Pehlivan TDK Haberleşme Üyeliğine Seçildi
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ