Narenciye Üreticiler Birliği’nden Hükümete Acil Çağrı
Narenciye Üreticiler Birliği, hükümete acil çağrıda bulunarak tarım sektöründeki zorluklara dikkat çekiyor. Üreticilerin sorunlarına çözüm bekleniyor. Detaylar ve çözüm önerileri için yazımızı okuyun.

Narenciye Üreticiler Birliği Derneği’nden Hükümete Çağrı
Narenciye Üreticiler Birliği Derneği Başkanı Turgut Akçın, narenciye ihracatının önünün açılması için hükümete önemli bir çağrıda bulundu. Akçın, mevcut durumun hiç de iç açıcı olmadığını vurgulayarak, Valensiya ödemelerinin bir an önce yapılmasını beklediklerini ifade etti. Üreticilerin girdi maliyetlerini karşılamakta zorlandığını belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Akçın, 2023-2024 sezonunun narenciye için en kötü dönem olduğunu, ürünlerin büyük çoğunluğunun konsantre tesislerinde işlendiğini dile getirdi. Akçın, “Hükümet, hasat edilen ve dalında kalan ürünlere destek verdi; ancak bu destek yetersiz ve sürdürülebilir değil” şeklinde konuştu.
Hükümetten Acil Tedbirler Talep Ediliyor
Akçın, hükümetin bu konuda acil tedbir alması gerektiğini, gerekirse narenciye ihraç eden ülkelere ziraat mühendisleri göndermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, narenciyeyi etkileyen, yeşillenme hastalığına neden olan vektör böceğin dünya genelinde birçok ülkede görüldüğünü de sözlerine ekledi.
“Dalında İlaçlama ve Predatör Böceklerle Önlem Alabiliriz”
Bu hastalığın tespit edildiği ülkelerde, ilaçlamalar ve predatör böceklerin bahçelere bırakılmasıyla ihracatın sürdürüldüğünü ifade eden Akçın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de benzer önlemlerin alınabileceğini söyledi. Hükümetin bu amaçla gerekli ilaçları fondan temin edebileceğini, Tarım Bakanlığı’nın denetiminde tüm bahçelerin ilaçlanabileceğini kaydetti.
Ancak Türkiye’de bu hastalığın varlığı hakkında herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirten Akçın, yetkililerin bu konuda sessiz kalmasının endişe verici olduğunu vurguladı.
İhracatın Önü Açılmazsa Tehlikeli Sonuçlar Ortaya Çıkabilir
Akçın, “Eğer ihracatın önü açılmazsa, milli servetimiz ve en fazla döviz getiren narenciye bahçelerinin yüzde 30’undan fazlası kısa sürede kurumaya terk edilecektir” uyarısında bulundu. Ayrıca, Valensiya için ödemelerin yapılması gerektiğini yineledi.
Üreticilerin şu an için oldukça zor durumda olduğunu belirten Akçın, “Ton başına 10-12 TL olan sulama bedelini ödeyemez durumdayız. Sulama birlikleri ve Su Dairesi de dahil, su için peşin ödeme talep ediyor” dedi.