Powerbank’ınızdan şad değil misiniz? İşte sebepleri

Şayet bir powerbank sahibiyseniz, aygıtın üzerinde belirtilen kapasiteyi gerçekte sunmadığını kesinlikle fark etmişsinizdir. Teorik olarak 10.000 mAh’lik bir power bank, 5.000 mAh kapasiteli bir telefonu iki defa büsbütün şarj edebilmelidir. Powerbank …

Powerbank’ınızdan şad değil misiniz? İşte sebepleri

Eğer bir powerbank sahibiyseniz, aygıtın üzerinde belirtilen kapasiteyi gerçekte sunmadığını kesinlikle fark etmişsinizdir. Teorik olarak 10.000 mAh’lik bir power bank, 5.000 mAh kapasiteli bir telefonu iki defa büsbütün şarj edebilmelidir.

Powerbank’ınız neden beklenen performansı vermiyor?

Ancak bu senaryo pratikte birden fazla vakit gerçekleşmez. Bu durum, üreticilerin sizi kandırdığı manasına gelmez; zira teknik olarak satın aldığınız aygıt nitekim de üzerinde yazan kapasiteye sahip lityum piller içerir. Ancak bu kapasitenin tamamı direkt kullanılabilir güce dönüşmüyor. Bu durum, birçok teknik nedenden kaynaklanıyor.

Powerbank’ınızdan şad değil misiniz? İşte sebepleri

En değerli sebeplerden biri voltaj dönüşümündeki randıman kaybı diyebiliriz. Powerbank’ler ekseriyetle 5V çıkış verirken; içlerindeki lityum piller enerjiyi doğal olarak daha düşük bir voltajda, genelde 3.7V düzeyinde depolar.

Bu voltaj farkını dengelemek için ise aygıt içerisinde bir dönüştürücü bulunur. Lakin bu sistem yüzde yüz verimli çalışmaz ve dönüşüm sırasında bir ölçü güç kaybolur. Bu kayıp, kullanıcıya daha düşük kapasite olarak yansır.

Bir öteki etken ise güvenlik gayeli ayrılan yedek güç tamponlarıdır. Hem akıllı telefonlar hem de powerbank’ler, bataryaların çok şarj ya da tam boşalma sonucu ziyan görmesini engellemek için bir kısmını kullanım dışı bırakır.

Powerbank’ınızdan şad değil misiniz? İşte sebepleri

Tesla Model Y, orijinal rengiyle geliyor! İşte o renk

Tesla Model Y, yeni rengi ile resmen karşımıza çıktı. Bu özel rengin, araç satışlarına olumlu tesir yapması bekleniyor.

Telefonlarda bu tampon alan daha küçük olabilirken, bağımsız çalışan ve daha fazla güç depolayan powerbank’lerde bu oran daha yüksektir. Aksi halde aygıt büsbütün boşaldığında yine şarj kabul etmeyebilir.

Isı idaresi de bu kaybın bir kesimidir. Isı, batarya performansı açısından epeyce olumsuz bir etkendir. Akıllı telefonlar gelişmiş soğutma sistemlerine sahipken, birçok powerbank bilhassa uygun fiyatlı modellerde bu mevzuda yetersizdir. Yetersiz ısı idaresi, güç kaybını artırırken kullanılabilir kapasiteyi azaltır.

BU HABER SENİN İÇİN  Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Asya Altyapı Yatırım Bankası Arasında 5 Milyar Dolarlık İşbirliği

Powerbank’lerin raf ömrü de bu süreci tesirler. Yeni model telefonlar her yıl tanıtılırken, powerbank eserleri ekseriyetle uzun mühlet depolarda bekler. Bu müddette batarya, kullanımda olmasa da doğal bir biçimde yıpranır. Üreticiler batarya sıhhatini korumak için tedbirler almasına karşın, lityum piller vakitle kapasite kaybeder.

Powerbank satın alırken dikkat edilmesi gereken en değerli mevzulardan biri de gerçek, yani kullanılabilir kapasitedir. Üreticiler rekabet nedeniyle çoklukla yalnızca toplam kapasiteyi belirtir. Lakin gerçek kullanımda bu bedelin yaklaşık yüzde 60’ı kadar güce erişilebilir.

Powerbank’ınızdan şad değil misiniz? İşte sebepleri

Örneğin 20.000 mAh yazan bir aygıttan ortalama 12.000 mAh düzeyinde güç alabilirsiniz. Bu da 5.000 mAh kapasiteli bir telefonu yaklaşık iki buçuk kere şarj etmeye kâfi. Gerçek kapasiteyi anlamanın bir öbür yolu, eser tanıtımında yer alan “kaç defa şarj eder” üzere bilgileri denetim edip kolay bir hesap yapmaktır.

Son olarak, kablosuz şarj dayanaklı manyetik powerbank’lerden çok kablolu modelleri tercih etmek daha verimlidir. Kablosuz şarj hem daha fazla ısı üretir hem de güç kaybını artırır, ayrıyeten fiyat olarak da daha yüksektir.

Güvenilir markaları tercih etmek, kullanıcı yorumlarını incelemek ve eser performansına dair ayrıntılara göz atmak bu alandaki en doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olacaktır. Bilinmeyen markalardan uzak durmak; kalite, dayanıklılık ve güvenlik açısından büyük değer taşır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ