Taşınmaz Mal Komisyonu Çalışmalarını Açıkladı

Taşınmaz Mal Komisyonu, gayrimenkul sektöründeki güncel gelişmeleri ve çalışmalarını detaylarıyla açıkladı. Komisyonun hedefleri, yeni düzenlemeleri ve sektöre etkilerini öğrenmek için makalemizi okuyun.

Taşınmaz Mal Komisyonu Çalışmalarını Açıkladı

Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) Çalışmalarını Açıkladı

TMK Başkanı Növber Ferit Veçhi, 13 Eylül itibarıyla Komisyona toplamda 7 bin 734 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan bin 840 tanesinin sonuçlandığını ve toplamda 467 milyon 60 bin 546 sterlin tazminata karar verildiğini bildirdi.

Veçhi, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) verdiği mülakatta, TMK’nın KKTC topraklarındaki taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet talepleriyle ilgili değerlendirmeler yaptığını ve başvuruları incelediğini belirtti.

Komisyonun, mal iadesi, takas veya tazminata ilişkin kesin kararlar verme yetkisine sahip olduğunu ifade etti.

Veçhi, sözlerine şöyle devam etti: “TMK, 1 Mart 2010 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demopoulos ve Diğerleri davasının kararı ile Kıbrıslı Rumlar’ın kuzeyde bıraktığı mallarla ilgili mülkiyet taleplerinde etkili bir iç hukuk yolu olarak kabul edilmiştir.

Bu gelişmeden sonra, Türkiye aleyhine olan birçok Kıbrıslı Rum başvurusu AİHM nezdinde reddedilmiş ve AİHS 35.

Maddesi uyarınca etkin iç hukuk yolu olarak TMK’ya yönlendirilmiştir.

Demopoulos kararının ardından, TMK’nın etkinliğini sorgulayan AİHM’e yapılan Meleagrou, Loiziou, Joannou başvurularında da TMK’nın etkinliği vurgulanmış ve bu başvurular AİHM tarafından kabul edilemez bulunmuştur.”

Devam Eden Başvurular ve Kararlar

Komisyona yapılan başvurularla ilgili detayları paylaşan Veçhi, şu bilgileri verdi:

  • “13 Eylül 2024 itibarıyla, Komisyona toplam 7 bin 734 başvuru yapılmış ve bunlardan bin 840 tanesi sonuçlandırılmıştır.”
  • “Komisyon, şu ana kadar başvuranlara 467 milyon 60 bin 546 Sterlin tazminata karar vermiştir.”
  • “Ayrıca, 15 başvuru için mal iadesi, 2 başvuru için takas ve tazminat, 1 başvuru için takas kararı verilmiştir.”
  • 10 başvuru da 13/2008 sayılı Yasa kapsamında, kiracısı bulunmayan malın Rum sahibini bulmak suretiyle TMK aracılığıyla anlaşarak satın alınmıştır.”
  • “Farklı aşamalarda olan 5 bin 894 başvuru devam etmektedir.”
BU HABER SENİN İÇİN  Metin Ziya Güngör İçin Acil Kan Bağışı Çağrısı

Veçhi, başvuruların seyrine dair daha fazla bilgi vererek, “Bu başvurulardan 3 bin 739 başvuruya görüş dosyası hazırlanmış ve 2 bin 215 başvurunun yürütülebilmesi için başvuranların ek belge ibraz etmeleri beklenmektedir.” dedi.

Ayrıca, 1 bin 524 başvuruya neticelenmeleri için Zapt-ı Dava günü verilmiştir.” diye ekledi.

TMK’nın her hafta Perşembe günü saat 10.30’da zapt-ı dava toplantıları yaparak, paydaşlarıyla birlikte yaklaşık elli kadar dosyayı ele alarak dostane çözüm bulmaya çalıştığını belirtti.

Ödemeler ve Mali Sorumluluklar

Veçhi, TMK sürecinin uzunluğunun, başvuranın ve davalı bakanlığın sorumluluklarını yerine getirmesine bağlı olduğunu ifade etti. “Başvuruya ilişkin görüşün dayandırıldığı Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından hazırlanan araştırma raporunun tanzim edilmesi ve başvuranın gerekli belgeleri sunması, sürecin tamamlanma süresini etkileyen unsurlardır.”

Ödemelerin Komisyon’dan bağımsız olarak, Maliye Bakanlığı’nın her yıl bütçede yer verilen bir kalemden yapıldığını aktaran Veçhi, “Ödemelerden sorumlu merci Maliye Bakanlığı’dır. 2021 yılına kadar karara bağlanan tüm başvuruların ödemeleri yapılmış ve mevcut süreç hızlı bir şekilde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, “Son zamanlarda, AİHM’in Demopoulos kararı öncesinde Xenides-Arestis Grubu içerisinde yer alan bir başvuru icra edilerek, hükmedilen tazminat geçtiğimiz günlerde ödendi.” diye ekledi.

AİHM ile TMK Arasındaki İlişki

Veçhi, TMK’nın kuruluşuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “TMK, KKTC topraklarındaki taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde iddia edilen haklarla ilgili değerlendirme yapmak amacıyla, Aralık 2005’te 67/2005 sayılı Taşınmaz Mal Yasası çerçevesinde kurulmuştur.” Ayrıca, TMK’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edilen bir iç hukuk yolu olarak işlevini sürdürdüğünü vurguladı.

Son olarak, Veçhi, “TMK, tüm paydaşlarıyla birlikte çözüm odaklı, adil ve hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugüne kadar alınan kararların AİHM tarafından kabul görmesi, bizim için oldukça memnuniyet vericidir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BU HABER SENİN İÇİN  KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’ni ziyaret etti

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ