Türkiye’nin İhracat Performansı ve Hedefleri
Türkiye’nin ihracat performansının detaylı bir analizi ve geleceğe dönük hedefleri. Sektör bazında değerlendirmeler, başarı hikayeleri ve global pazardaki rekabet gücü üzerine kapsamlı bilgiler.

Türkiye’nin İhracat Performansı
Türkiye’nin ihracat performansı, 1923 yılında yıllık 50 milyon dolarlık mütevazı bir başlangıçla başlamış, yarım yüzyıl içinde 1973’te yıllık 1 milyar dolara, 1987 yılında aylık 1 milyar dolara, 2023’te ise günlük 1 milyar doları aşarak olağanüstü bir büyüme göstermiştir.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu büyümenin ardındaki dinamikleri ve hedefleri şu şekilde ifade etti:
Günlük 1 Milyar Dolar İhracat
2024 yılı itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek mal ihracat rekorunu 262 milyar dolar ile kırdıklarını belirten Bolat, “31 ilde 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik ve 55 ilde ihracatımızı artırdık. İhracatçı firma sayımızı 180 bin 544’e yükselttik. 2024 yılı itibarıyla orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payını yüzde 41,1’e çıkardık.
Bugün, ihracatımızın yüzde 94,1’ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. 2025 yılı Ocak ayı itibarıyla ise son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatımız 263 milyar dolar olmuştur. 2025 Ocak ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı son 12 ayda yüzde 75,9’a ulaşmıştır.
Ticaret Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda, 2028 yılına kadar 375,4 milyar dolar mal ihracatına ulaşmayı planlıyoruz.” dedi.
Yabancı Yatırımcı Girişi
Bolat, bugün itibarıyla dünya genelinde 137 ülkede 533,8 milyar doların üzerinde 12 bin 461 müteahhitlik projesinde Türk firmalarının tercih edildiğini ve Türkiye’ye gelen toplam doğrudan yabancı yatırım girişinin 2002 yılına kadar sadece 13,99 milyar dolarken, 2002-2024 döneminde 272,12 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Bakan Bolat, Türkiye’nin ihracat gücünü daha da ileriye taşımak ve uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirmek amacıyla titizlikle hazırlanmış 2025 Yılı İhracat Eylem Planı’na da dikkat çekti.
Strateji ve Eylem Planı
Bolat, “Bu doğrultuda, Türkiye Yüzyılı’nın Ticaret Yüzyılı olması hedefiyle hazırladığımız planda, mal ve hizmet ihracatını artıracak yeni destek mekanizmaları ve projelerden, ticari diplomasinin güçlendirilmesine, gümrük süreçlerini kolaylaştıracak faaliyetlerden ihracatın finansmanına yönelik yenilikçi çözümlere kadar geniş bir yelpazede 77 adet eylem kurguladık.
Ticaret Bakanlığı olarak, hem mal hem de hizmet ihracatımızın artırılması için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı olarak, ticaret erbaplarına daha fazla rehberlik etmek ve ticari faaliyetlerin güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla esnaf ve sanatkârlara yönelik yeni bir Esnaf ve Sanatkâr Strateji ve Eylem Planı yayımlamayı planladıklarını belirten Bolat, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla 5 kez düzenlediğimiz Esnaf ve Sanatkârlar Şuraları’nın 6’ncısını bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Ayrıca kooperatifçilik alanında, Ticaret Bakanlığımıza bağlı olarak 34 farklı tipte 11 bin 500’ün üzerinde kooperatifimize yönelik çeşitli çalışmalarımız bulunmaktadır.” dedi.