Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun Uluslararası Aile Forumu Değerlendirmeleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun uluslararası aile forumundaki değerlendirmeleri, aile politikaları ve sosyal güvenlik konularında önemli görüşler içeriyor.

Uluslararası Aile Forumu’na Katılım ve Değerlendirmeler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Uluslararası Aile Forumu’na katılmak üzere İstanbul’a yaptığı ziyarette, Anadolu Ajansı ve TRT International muhabirlerine önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Gardiyanoğlu, özellikle 2025 yılını Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Aile Yılı” olarak ilan edilmesinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aile ve kadın odaklı projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi açısından büyük bir motivasyon ve ivme kazandırdığını belirtti.
Uluslararası Aile Forumu’nun, KKTC’de yürütülen projeleri uluslararası alanda tanıtmak ve farklı ülkelerin vizyonlarıyla tanışmak bakımından son derece değerli ve anlamlı bir platform olduğunu vurgulayan Gardiyanoğlu, aile kurumunun toplumların temel yapıtaşı olduğunu ve bu yapının korunması adına gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi.
Toplantılar ve İşbirliği Faaliyetleri
Forum kapsamında düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantıları’nda, aile ve sosyal hizmetler bakanlarının verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Gardiyanoğlu, aile yapısının güçlendirilmesi ve korunması adına alınabilecek önlemler ve yapılabilecek ortak çalışmalar üzerine detaylı değerlendirmeler yaptıklarını söyledi. Toplantıya katılan bakanlar arasında deneyim paylaşımı ve fikir alışverişinin oldukça verimli geçtiğini dile getiren Gardiyanoğlu, bu tür platformların uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi açısından kritik önemde olduğunu belirtti.
Türk Aile Yapısının Güçlendirilmesi ve Destekler
Gardiyanoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, sıcak ve samimi ev sahipliği için teşekkürlerini iletti. Ayrıca, Türk aile yapısının korunması, geleneksel değerlerin yaşatılması ve güçlü ailelerin inşası yönünde yapılan çalışmaların Kuzey Kıbrıs’ta da yakından takip edildiğini ve desteklendiğini vurguladı. Bu kapsamda, aile yapısına yönelik çeşitli projelerin ve politikaların hayata geçirildiğini belirtti.
İstatistikler ve Sosyal Tedbirler
KKTC’deki evlilik ve boşanma oranlarının yıllık bazda paralel seyrettiğine işaret eden Gardiyanoğlu, özellikle boşanma oranlarının Türk aile yapısı açısından önemli bir uyarı ve risk unsuru olduğunu ifade etti. Bu durumun aile kurumunun güçlendirilmesi ve sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Gardiyanoğlu, aile içi sorunların çözümünde Sosyal Hizmetler Dairesi’nin, ebeveynlere ve gençlere yönelik psikolojik destekler sunduğunu belirtti.
Teknolojinin aile yapısına olumsuz etkilerine de dikkat çeken Gardiyanoğlu, teknolojik bağımlılığın ebeveyn ve çocuklar arasındaki iletişimi zayıflattığını ve bu konuda sosyal ve psikolojik desteklerin sürdürüldüğünü söyledi. Türkiye ve katılımcı ülkelerin uygulamalarını yakından takip ederek, ortak çözümler ve yeni yaklaşımlar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Projeler ve Kadın Hakları
Gardiyanoğlu, Bakanlığın kadınlara yönelik desteklerine değinerek, doğum ve emzirme izinlerinin sağlandığını, evlenen kadınlara iki asgari ücret tutarında maddi destek sağlandığını ve çeşitli mesleki eğitim programlarıyla kadınların istihdamına katkıda bulunduklarını anlattı. Ayrıca, son dört yılda girişimci kadınların sosyal güvenlik yatırımlarının devlet tarafından karşılandığını ve bu sayede kadınların ekonomik hayata katılımını teşvik ettiklerini belirtti.
“Güçlü kadın, güçlü aile” bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Gardiyanoğlu, doğurganlık oranlarının artırılması için ekonomik tedbirlerin alınması, kadınların doğum öncesi ve sonrası haklarının yasal güvence altına alınması ve çalışma hayatına entegrasyonunu kolaylaştıracak yeni düzenlemelerin önemine dikkat çekti.
Aile Yapısına Dışarıdan Gelen Tehditler ve Ortak Çözümler
Forumda, aile yapısının dışındaki farklı toplumsal grupların artması ve aile kurumunu zayıflatması endişeleri dile getirildi. Gardiyanoğlu, aile yapısının dış tehditlere karşı korunmasının, toplumların sürdürülebilirliği açısından hayati önemde olduğunu vurguladı. Tüm katılımcı ülkelerin ortak sorunları ve alınması gereken önlemler konusunda uzlaştığını belirten Gardiyanoğlu, bu konularda ortak bir bildirinin imzalandığını ve işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla çalışmaların devam edeceğini ifade etti.