Kıbrıs’ta Kültürel Diyalog ve Zanaatkarlar Projesi

Kıbrıs’ta Kültürel Diyalog ve Zanaatkarlar Projesi, adanın zengin kültürel mirasını yeniden canlandırmayı, zanaatkarları desteklemeyi ve farklı topluluklar arasında etkileşimi artırmayı amaçlayan yenilikçi bir girişimdir.

Kıbrıs’ta Kültürel Diyalog ve Zanaatkarlar Projesi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı kapsamında yürütülen “Gençlik İş Başında: Kültür Yoluyla Diyaloğu Geliştiriyoruz” adlı proje, Halk Sanatları Vakfı (HASDER) liderliğinde ve Klirou Kültür ve Spor Derneği (PAOK) iş birliğiyle devam ediyor.

HASDER’den alınan bilgilere göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs’tan toplam 12 derneğin gençleri, liderlik, uzlaşma ve insan hakları konularında farkındalıklarını artıran eğlenceli atölye çalışmaları gerçekleştirdikten sonra, şimdi de Kıbrıs’ın dört bir yanında yerel zanaatkarları keşfetmek üzere çeşitli gezilere katılıyorlar.

Bu kapsamda düzenlenen gezi serisinin ilk etkinliği, HASDER, PAOK, Lefke Turizm Derneği ve ORAMA Kültür Derneği’nden gençlerin katılımıyla, Kıbrıs’ın korunmuş tarihi köylerinden biri olan Fikardou’ya gerçekleştirildi.

Gençler, bu tarihi köydeki yerel çömlek ustalarıyla bir araya gelerek, geleneksel çömlek yapım yöntemlerini yakından gözlemleme fırsatı buldular.

Açıklamalara göre, ustalar, üretim tekniklerini gençlere aktarırken, çömlekçiliğin köy kültüründeki önemini de vurguladılar.

Ayrıca, köyde geleneksel yöntemlerle macun üreten zanaatkarlar ve el yapımı su kabağı ile dekoratif ürünler üreten zanaatçılarla birebir sohbet etme imkanı bulan gençler, bu süreçleri kayıt altına aldılar.

“Koruma altındaki Fikardou köyündeki gözlemler, zanaatkarların el işlerinin hem ekonomik hem de kültürel açıdan taşıdığı önemi anlamalarına katkı sağladı.

Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerine düzenlenecek diğer gezilerle, projenin kültürel mirası koruma ve gençlere bu değerleri tanıtma misyonu daha da güçlendirilecek.” denilen açıklamada, bölgelerdeki diğer zanaatkarlar ve geleneksel el sanatları üreticilerinin tespit edilerek, yaptıkları işler, ürünleri, adresleri ve fotoğraflarının kayıt altına alınacağı belirtildi.

Bütün bu bilgiler, proje kapsamında oluşturulacak olan ‘Kıbrıs Zanaatkarları Haritası’ adlı dijital platformda yer alacak ve hem yerli hem de yabancı turistlerin kullanımına sunulacak.

BU HABER SENİN İÇİN  Girne'de Engelli Rehabilitasyon Merkezi Otoparkı Yenilendi

Bu sayede, Kıbrıslı zanaatkarların daha geniş kitlelere tanıtılarak, kültürel mirasın korunmasına ve ekonomik sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlanması hedefleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ