Teuta Narazan: Türkiye’de Yabancı Yatırımcıların Artan İlgisi ve Global Gayrimenkul Trendleri

Teuta Narazan’ın analiziyle Türkiye’de yabancı yatırımcıların artan ilgisini ve global gayrimenkul trendlerini keşfedin. Sektördeki yenilikler, fırsatlar ve yatırımcılar için önemli ipuçları hakkında bilgi edinin.

Teuta Narazan: Türkiye’de Yabancı Yatırımcıların Artan İlgisi ve Global Gayrimenkul Trendleri

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan’ın Değerlendirmeleri

Teuta Narazan, Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programında gayrimenkul sektöründeki önemli gelişmeleri ve yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına olan ilgisini masaya yatırdı.

Narazan, Türkiye’den yurt dışına yapılan konut yatırımlarının 2024 yılında büyük bir hız kazandığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türk yatırımcılar yurt dışında toplam 2,2 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçekleştirdi.

Aylık ortalamalara bakıldığında, bu rakamın 250 milyon dolara ulaştığı gözlemleniyor.

Narazan, bu verilerin yalnızca Türkiye’den yapılan yatırımları gösterdiğini, yurt dışından gelen paraların ve gayrimenkul yatırımlarının değerlendirilme oranlarının bilinmediğini belirtti.

Bu nedenle, 2,2 milyar dolardan çok daha fazla bir rakamın söz konusu olduğuna inanıyor. 2025 yılı için ise bu rakamın daha da artmasını bekliyor.

Bu artışın birçok sebebi olduğunu ifade eden Narazan, Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarındaki yükselişler, öngörülemeyen regülasyonlar, kiracı-ev sahibi ilişkileri ve vize alma sürecindeki zorlukların bu ilgiyi artırdığını belirtti.

Yatırım İçin Öne Çıkan Ülkeler

Farklı yatırım amaçları doğrultusunda farklı ülkelerin öne çıktığını belirten Narazan, oturma izni ve vatandaşlık programlarından yararlanmak isteyen yatırımcıların genellikle Yunanistan, Portekiz ve İtalya gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yöneldiğini söyledi.

Bu ülkelerde yapılan yatırımlarla, aile bireyleri de bu haklardan faydalanabiliyor.

Narazan, yatırımcılar arasında bir yatırımla 9 kişinin faydalandığı örnekler olduğunu ve 250 bin euroluk bir yatırımdan herkesin yararlanabildiğini kaydetti.

Ayrıca, bazı iş insanlarının doğrudan pasaport almak amacıyla yatırım yaptığını ve Çin, İngiltere gibi ülkelerde vizesiz dolaşım sağlamak istediklerini dile getirdi. Çin’in zor vize veren bir ülke olduğunu, Karayip Adaları’nın ise sıklıkla tercih edildiğini belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  2024 Yılında Halka Arzların Durumu ve Gelirleri

Fiyat açısından en uygun seçeneklerin Letonya ve Litvanya vizesi olduğunu, bu ülkelerin sadece 89 bin Euro gibi düşük bir yatırım tutarıyla vize verme imkanına sahip olduğunu ifade etti.

Gayrimenkul getirisi amacıyla yatırımların ise önceden ABD’nin Miami ve İngiltere gibi bölgelerde yoğunlaştığını, ancak şu anda Dubai’nin yükselen bir yıldız haline geldiğini sözlerine ekledi.

Dubai’nin gelir vergisi olmaması ve sağladığı yüksek getiriler yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelmiş durumda.

Sıkılaşan Önlemler

Narazan, Avrupa Birliği’nin oturma izni ve vatandaşlık verilmesine karşı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. İspanya’nın, Mayıs 2025 itibarıyla altın vize programını kaldırma kararı aldığını, bunun sebebinin ise yerel halkın konut edinimindeki zorluklar olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcıların uygun fiyatlarla konut alımını zorlaştırdığını ifade eden Narazan, Portekiz’in geçtiğimiz yıl gayrimenkul yatırımı yoluyla verilen programı kaldırarak yalnızca fon yatırımlarına geçtiğini, İrlanda’nın da bu programı tamamen sona erdirdiğini vurguladı.

Yunanistan’ın ise 250 bin euroluk yatırım miktarını 800 bin euroya yükselttiğini belirtti.

Avrupalı yatırımcıların, kazandıkları parayı yalnızca yurtdışı geliri için değil, aynı zamanda kendi ülkelerini kalkındırmak amacıyla da kullandıklarını aktardı.

Türkiye’ye İlgi Nasıl?

Narazan, Türkiye’ye yönelik ilginin giderek azaldığını belirtti.

Türkiye’nin Ruslara vatandaşlık veren tek ülke olduğunu hatırlatan Narazan, bu nedenle Rus yatırımcıların Türkiye’ye yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

Ancak savaş nedeniyle diğer ülkelerin bu tarz programları kapatmasıyla, Türkiye’de açık kalan bu durum, Rus yatırımcıların buraya yönelmesini sağladı.

Ancak artık yatırımcılar daha bilinçli hale geldi, internet aracılığıyla fiyatları karşılaştırabiliyorlar.

Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının çok yüksek olduğunu, yerli yatırımcılara göre en az yüzde 30 daha pahalı fiyatların sunulduğunu belirtti.

Dünyada Türkiye’ye göre daha avantajlı, uygun fiyatlı ve bölgesel teşvikler sunan programların mevcut olduğunu vurguladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Gündem: AK Parti Kongresi, Ekonomi Verileri ve Uluslararası Gelişmeler

Narazan, Türkiye’deki vatandaşlık programlarının ise uzama gösterdiğini, normalde 3 ayda pasaport verilirken, bu sürecin Türkiye’de 12 aya kadar uzadığını belirtti.

Türkiye’nin yatırımcılara daha avantajlı şartlar sunması, hızlı sonuçlar elde etmesi ve bölgesel teşvikler vermesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, şişirilmiş fiyatlara bir kontrol getirilmesinin, yabancı yatırımcıların güvenini artıracağını da sözlerine ekledi.

Türkiye’de yatırımcıların doğru fiyata doğru gayrimenkul yatırımı yapmadıklarını düşündüğünü ve bu durumun bir güven sorunu yarattığını belirtti.

Donald Trump Etkisi

Narazan, Amerika’daki göçmenlik politikalarının giderek daha da sıkılaşacağını öngördü.

Orada eğitim gören öğrencilerin bile çalışma haklarının kaldırılacağını, doğumla vatandaşlık uygulamasının son bulacağını ifade etti. Özellikle çocukları Amerika’da okuyan yatırımcıların, çocukları adına IB5 yatırımları yaparak 800 bin dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ